Drentse bonenschotel met tomaat en selderij

seasons

16 August 2013

Bonenschotel

  BonenschotelJarno Eggen is chef-kok van De Groene Lantaarn 
in Zuidwolde. Hij bedacht een variatie op de Drentse veenstekersschotel. Niet met bruine bonen, maar juist een frisse lentevariant 
met Drentse kievitsbonen, witte bonen, tomaten en knapperige selderij. De veenstekersschotel 
is volgens traditie een al 
dan niet gevulde schotel van bruine bonen. Bonen vormen de basis, en de vulling was een kwestie van wat voorhanden was. Dat waren vaak groenten en soms wat vlees of kaas. Een stevige maaltijd voor de turfstekers die dag in, dag uit zware arbeid in het Drentse veen verrichten. Hoofdgerecht voor 4 personen Ingrediënten: – 250 gram gemengde (Drentse) kievitsbonen en witte bonen – 2 wortels – 2 stengels bleekselderij – 1 prei – 2 eetlepels olijfolie – 1 ui, gesnipperd – 2 tenen knoflook, fijngehakt – 1 liter (zelfgetrokken) vleesbouillon – 50 milliliter slagroom – zout – versgemalen peper – 4 tomaten in parten – ½ bosje bladselderij, grof gehakt Bereiding: • Week de bonen 4 uur in ruim koud water. Laat ze uitlekken in een vergiet. • Snijd de wortel en bleekselderij in plakjes. • Maak de prei schoon en snijd deze in ringen. • Verhit de olie in een soeppan en bak de ui, knoflook, wortel, bleekselderij en prei zachtjes, al omscheppend tot de ui glazig is. • Schep de bonen erdoor en bak ze heel even mee. • Voeg dan de bouillon toe. • Breng het geheel aan de kook. 
Kook de bonen in 1½-2 uur gaar. • Zeef de bonen en de groenten uit het vocht en houd ze apart. Kook het vocht in tot de helft. • Doe er de slagroom bij en kook in tot er een mooie gebonden saus ontstaat. • Voeg de bonen en de groenten toe en warm door. • Breng op smaak met het zout en de versgemalen peper. • Doe er op het laatst de tomaten en ¾ van de bladselderij door. • Garneer met extra bladselderij. Receptuur en tekst Dosia Brewer   Fotografie Rob van der Vet   Styling Jet Krings   Bereiding Coen Beute


Gratis voor jou



Meer Hoofdgerecht