Drents kniepertje

seasons

21-06-2013 07:01:49

opa-en-oma kniepertje

kniepertjes drenthe koekjeEen beetje Drent eet rond oud en nieuw een kniepertje. De flinterdunne wafeltjes smaken zoet en horen kraakhard te zijn. Ze danken hun naam aan het speciale wafelijzer waarmee ze platgedrukt worden. Vroeger waren dit gietijzeren knijpijzers die in het haardvuur werden gelegd, maar met een elektrische variant lukt het tegenwoordig ook zonder problemen. In Groningen en Overijssel eet men de wafeltjes in december plat en rolt men ze vanaf nieuwjaarsdag op als teken 
van het nog onbekende jaar dat zich gaat ontvouwen. Zelf bakken kan met dit recept: Nodig Kniepertjesijzer of modern wafelijzer slaolie Ingrediënten – 500 gram suiker – 
500 gram bloem – 
250 gram margarine – 
2 eieren (op kamertemperatuur) – 2 zakjes vanillesuiker – kaneel naar smaak – mespuntje zout – ongeveer 400 milliliter handwarm water – (eventueel 1 glaasje sherry) Bereiding • Vet het wafelijzer in met een beetje slaolie en breng het op temperatuur, stand 4/5. • Meng de ingrediënten in een kom. Voeg als laatste het water (en eventueel de sherry) toe en mix tot een egaal deeg dat nog te roeren is. Let op dat het niet te dun wordt. • Rol deegbolletjes van 2-3 cm doorsnee. • Leg de bolletjes in het midden van het ijzer, knijp het ijzer dicht en bak de kniepertjes één voor één in circa een minuut goudbruin. • Laat de kniepertjes plat afkoelen of rol ze meteen na het bakken op. Later kunnen ze eventueel met slagroom gevuld worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Overige recepten