Pita’s met oesterzwammenshoarma en – lekker veel – knoflooksaus

Marloes Blom

14 juni 2021

oesterzwammenshoarma

Aan shoarma hóeft helemaal geen vlees te pas te komen. Deze pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus smaken heerlijk en zijn vegan. Het recept komt uit het pas verschenen kookboek ‘Vegan voor iedereen’ van Merel Wildschut. Daarin vind je allemaal lekkere maar ook makkelijke vegan recepten – zoals deze pita’s met oesterzwammenshoarma. Én knoflooksaus – want wat is shoarma zonder knoflooksaus…. Merel over deze pita’s met oesterzwammenshoarma: ‘Als je net als ik een liefhebber van (veel) saus bent, dan is dat eigenlijk al reden genoeg om dit recept te maken. En als je dan toch bezig bent, zou ik je zeker aanraden om de shoarma van oesterzwammen erbij te maken. Ik ben iedere keer weer verbaasd hoe oesterzwammen in een ‘vleesachtig’ product veranderen als je ze marineert en bakt.

Pita’s met oesterzwammenshoarma en knoflooksaus

Lunch | Voor 2 porties | 15 minuten

  • 250 g oesterzwammen, in reepjes
  • 1 eetl. olijfolie
  • 1 flinke eetl. shoarmakruiden
  • 2 pita’s
  • 1 kleine rode ui, in dunne ringen
  • 50 g verse bladspinazie

Voor de knoflooksaus

  • 3 eetl. vegan mayonaise
  • 2 eetl. ongezoete soja-yoghurt
  • 1 teen knoflook, geraspt
  • 2 theel. citroensap
  • 5 g verse bieslook, in kleine stukjes geknipt

oesterzwammenshoarma

Bereiding

  1. Marineer eerst de oesterzwammen. Doe de reepjes in een kom, besprenkel met olijfolie en strooi de shoarmakruiden erover. Schep goed door, zodat de kruiden goed verdeeld worden. Zet apart.
  2. Roer alle ingredienten voor de knoflooksaus door elkaar in een kommetje. Zet apart.
  3. Bak de pita’s af volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een koekenpannetje en bak de oesterzwammen samen met de uienringen 5 minuten.
  5. Snijd de pita’s doormidden en vul deze met (veel!) saus, bladspinazie en het oesterzwammen-uienmengsel. Vooruit, doe er nog wat extra saus op. Wees nooit te zuinig met saus.

Vegan voor iedereen

vegan scones Vegan eten kan lekker, gezond, makkelijk én betaalbaar. Dat bewijst Merel Wildschut al zo’n tien jaar op het succesvolle blog De Groene Meisjes, met o.a. vegan recepten. Uitgangspunt daarbij: plantaardig, diervriendelijk eten dat binnen korte tijd op tafel staat, niet duur is en waarvoor de voedzame ingrediënten goed verkrijgbaar zijn. Hadden we al gezegd bijzonder lekker? In Vegan voor iedereen vind je de top-10 Groene Meisjes-favorieten, maar ook vijftig nieuwe recepten. Alles van ontbijtjes, soepen en ovenschotels tot nagerechten, drankjes en de lekkerste tussendoortjes. Zoals linzensoep, risotto met paddenstoelen, taco’s met jackfruit en chocolademousse. ‘Voor de vele vegan fans, flexitariërs, groentelovers, nieuwsgierige beginners en iedereen met vegan familie of vrienden’, aldus uitgeverij Fontaine. Merel Wildschut | Vegan voor iedereen | € 22,99 | Fontaine Uitgevers | Meer info en bestellen via fontaineuitgevers.nl

Meer over en met oesterzwammen

CREDITS: TEKST MEREL WILDSCHUT | BEELD ALINE BOUMA

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Lunchgerecht