Corenwijn & Old Amsterdam

Anne Bonthuis

10-11-2015 02:37:08

Beroepsborrelaar en connaisseur van het Bourgondische leven Onno Kleyn combineert er lustig op los. Welke Nederlandse jenevers of wijnen vormen een smaakvol duo met welk Nederlands kaasjes?

Toen na de middeleeuwen het distilleren begon, was wijn de basisdrank die in de ketels ging. Dat je ook van granen een alcoholhoudende drank kon maken, was een enorme doorbraak. Door de eeuwen heen werden dergelijke distillaten ook een vorm van wijn genoemd, vooral om de edele kwaliteit ervan te benadrukken.

corenwijnquote

Corenwijn, een merk van Bols, laat dat nog duidelijk zien. Er is geen druif aan te pas gekomen! De grondstoffen zijn echter beduidend nobeler dan die voor ‘gewone’ jenever. Gemoute granen als rogge, tarwe en maïs vormen de basis, en na het stoken rijpt Corenwijn jaren in eikenhouten vaten. Wat zou daar het best bij smaken? Hollandse Nieuwe is een klassieke begeleider. Maar we willen graag iets anders proberen. En dus kiezen we voor boerengatenkaas, rauwmelks zoals altijd en iets zoet van smaak, en Old Amsterdam, zinderend, rijk en gul. Om het af te maken is er Kaapse mosterd van mosterdmaker Adriaan uit Maastricht, op smaak gebracht met honing en specerijen.

04

Kaas: boerengatenkaas en Old Amsterdam. Borrel: kruikje Corenwijn (Lucas Bols BV). Mosterd: Kaapse mosterd (Adriaan). Mes laquiole, (Bijenkorf). Snijplank en tafelkleed (Voorhaven 7). Glazen, privé.

Tekst Onno Kleyn | Productie & fotografie Jan Luijk | Assistent & retouche Eric Weber

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht