Boerenjongens & Machedoux
15-07-2015 13:37:07
Beroepsborrelaar en connaisseur van het Bourgondische leven Onno Kleyn combineert er lustig op los. Welke Nederlandse jenevers of wijnen vormen een smaakvol duo met welk Nederlands kaasjes?
Zo’n jaar of dertig geleden zetten de eerste Nederlanders kaasmakers hun eerste, wankele pasjes op het geitenpad. Maar inmiddels mogen we trots zijn op briljante kazen en kaasjes uit het hele land. Soms wordt er van geitenmelk een Gouds type kaas gemaakt, soms, zoals bij de Oude Streek in Zevenhuizen, een op Franse chèvre lijkend kaasje.
Geitenkaas heeft vaak een iets zure smaak. ‘Rins’ noemen we die, en dat blijkt wonderwel te passen bij iets zoets. Rins noemen we trouwens ook de appelstroop, en daarvan komt de allerbeste van het Zuid-Limburgse bedrijf Canisius. Erbij past niets beter dan boerenjongens, rozijnen gerijpt in brandewijn. Distilleerderij Eliterna haalt de gedroogde druifjes uit Turkije en zet ze op zelfgestookte brandewijn, op smaak gebracht met de o zo Hollandse smaken kaneel en kruidnagel.
Kaas: Machedoux, biologische geitenkaas (De Oude Streek). Borrel: Eliterna Boerenjongens (Wenneker Distilleries). Appelstroop: Rinse Appelstroop (J. Canisius). Servet (Vivian Haen). Mes, lepel, tinnen bord en tafelkleed (Voorhaven 7). Antiek glas en blauw bordje (Société Céramique Maastricht).
Tekst Onno kleyn | Productie & fotografie Jan Luijk | Assistent & retouche Eric Weber