Boerenbrood met walnoot en cranberry

Anne Bonthuis

19-01-2016 01:39:42

Met een stevig en eenvoudig ontbijt begint de dag met een feestje. Wegdromen bij zonsopgang met verse eieren, zelf gebakken boerenbrood met walnoten en cranberry’s, kaas met vijgen en heerlijke hangop.

2

Voor 1 brood

Nodig

  • 200 gram volkorenbloem
  • 500 gram tarwebloem
  • 1 zakje gist
  • 25 gram gedroogde cranberries
  • 25 gram walnoten, grof gehakt
  • havermoutvlokken
  • 1 theelepel zout
  • 1 eetlepel bruine suiker

  Bereiding

  1. Meng in een grote kom 150 gram volkorenbloem met 150 gram tarwebloem, 1/2 zakje gist en 175 milliliter lauw water.
  2. Dek af met huishoudfolie en laat ca. 12 uur of 1 nacht rijzen op kamertemperatuur.
  3. Doe er nog 300 milliliter lauw water bij en meng goed met een houten lepel.
  4. Voeg de rest van de gist, 1 theelepel zout, 1 eetlepel bruine suiker en de rest van de bloem, de cranberries en de walnoten toe en kneed tot een soepel maar zacht deeg.
  5. Leg het deeg in een grote kom en dek af met huishoudfolie.
  6. Laat ca. 2 uur rijzen of tot het volume is verdubbeld.
  7. Vorm het deeg tot een traanvorm en laat nog ca. 10 minuten rusten.
  8. Rol dan een stukje van het dunne stuk van het deeg met een roller iets uit en sla het dunne gedeelte over het dikkere gedeelte.
  9. Bestrooi met de havermoutvlokken.
  10. Leg het brood op een groot stuk bakpapier en laat nog ca. 1 uur rijzen.
  11. Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
  12. Gebruik een pizzasteen of een bakplaat en laat die mee verwarmen in de oven.
  13. Zet een ovenbestendige schaal op de bodem van de oven en giet daar 250 milliliter heet water in.
  14. Doe het brood in de oven bak in 30- 35 minuten gaar op 200 °C gaar.
  15. Het brood moet hol klinken als er op geklopt wordt.

  FB-recept

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Overige recepten