Basis voor traditionele tomatensaus

Marene Hendriksen

25-06-2019 06:00:29

tomatensaus

Heerlijk door zijn eenvoud. Want iets wat goed is moet je niet veranderen toch? Deze traditionele tomatensaus bewijst dat. Wij delen graag het recept met jullie. Smakelijk! Voor 4 personen ± 50 min.

Ingrediënten tomatensaus

  • 1 kg trostomaten
  • 1 rode ui
  • 5 takjes oregano
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el olijfolie om te bakken
  • 140 g tomatenpuree
  • 2 el balsamicoazijn
  • zout en peper
  • 50 g basilicum
  • 100 g cherrytomaten
  • Eventueel: ½ à 1 rode peper voor een pittige arrabiata-tomatensaus

tomatensaus

Bereiding

  1. Breng eerst een grote pan water aan de kook.
  2. Verwijder dan de kroontjes van de trostomaten en kerf de tomaten aan de bolle kant in. Zet een kom ijskoud water klaar en dompel nu de tomaten 30 sec. in de pan met kokend water. Schep de tomaten met een schuimspaan uit de pan en doe ze in de kom met ijskoud water. Ontvel vervolgens de tomaten gemakkelijk.
  3. Snipper de ui en ris de blaadjes van de takjes oregano. Hak de tenen knoflook fijn.
  4. Verhit vervolgens de olie in een grote pan en fruit de ui, knoflook en oregano 5 min. op een halfhoog vuur. Voeg de tomatenpuree toe en bak 3 min. mee. Voeg daarna de ontvelde tomaten en de balsamicoazijn toe. Laat de saus 20 min. inkoken op een laag vuur. Breng nu de tomatensaus op smaak met zout en peper.
  5. Pureer de saus met een staafmixer helemaal glad.
  6. Snijd de basilicumblaadjes grof en voeg ook de cherrytomaten en het basilicum toe en laat nog 10 min. meekoken op laag vuur.
  7. Garneer de saus eventueel met een blaadje oregano.
  8. Snijd eventueel ½ -1 rode peper in ringetjes en bak mee met de ui, knoflook en oregano voor een pittige arrabiata-tomatensaus. Sla deze stap over als je de saus niet te scherp wilt hebben.

FOTOGRAFIE DOOR JAN LUIJK, JULIE TEEKEN (RECEPTUUR EN FOTO KOK) | STYLING DOOR INGRID VAN KURINGEN | BEELDBEWERKING DOOR ERIC WEBER

Lees ook:

Asperge met warme druiven, spek en rozemarijn Recept Leentje Speybroeck: Toast met erwtenspread en -scheuten  Runderstoof en crôute: recept van bakker Efraïm Bolado


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten