Arretjescake 
met ijs en watergruwelsaus

seasons

28-06-2013 07:45:01

arretjescake Watergruwel

arretjescake WatergruwelVolgens Drentenaren is arretjescake een typisch Drentse specialiteit, maar dat wordt door Friezen en Groningers nog wel eens betwist. Hoe dan ook, deze chocoladetraktatie blijkt ook heerlijk te smaken met blauwe bessen, die tegenwoordig in Drenthe veel worden gekweekt. Dessert voor 6-8 personen Ingrediënten – 125 gram roomboter – 1 ei – 100 gram bruine basterdsuiker – 3 eetlepels cacaopoeder – 50 gram lekkere biscuits en 
50 gram kniepertjes 
(of 100 gram lekkere biscuits) – 75 gram blauwe bessen – 100 gram parelgort (of vluggort) – stukje citroenschil – 1 kaneelstokje – 500 milliliter bessensap – sap van 1 citroen – 80 gram suiker – 100 gram krenten – 100 gram gedroogde cranberry’s – vanilleijs – rode bessen om te garneren Bereiding • Smelt de boter op laag vuur. • Neem de boter van het vuur en houd apart. • Klop met een elektrische mixer in een kom het ei samen met de suiker dik en romig. • Roer de cacao erdoorheen. • Breek de koekjes in stukken en roer ze met de blauwe bessen door het chocolademengsel. 
• Bekleed een klein cakeblik met plasticfolie. Lepel de massa erin. Druk goed aan, zodat de massa gelijkmatig verdeeld wordt en er geen luchtbellen ontstaan. Laat circa 5 uur of 1 nacht opstijven. • Breng 1,5 liter water met de gort, citroenschil en het stokje kaneel aan de kook. Kook de gort circa 45 minuten zachtjes. • Voeg het bessensap, citroensap, de suiker, krenten en cranberries toe en laat nog circa 30 minuten af en toe roerend koken. • Haal het kaneelstokje en de citroenschil uit de watergruwel en laat afkoelen. • Snijd van de arretjescake 6-8 mooie plakken en leg naast elke plak een bolletje ijs. Schep er wat watergruwel bij en garneer met rode bessen. Receptuur en tekst Dosia Brewer  Fotografie Rob van der Vet  Styling Jet Krings

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Nagerecht