Appelgelei

Anne Bonthuis

1 november 2015

De Vikingen zetten hun tanden er al in, maar ook de Noor van het hier en nu eet zijn maaltijd liefst met flinterdun flatbrøt. In Hardanger maken ze dit harde en flinterdunne brood nét weer even anders. En altijd samen. Want het is meteen een goed excuus om elkaar weer eens op te zoeken in deze afgelegen streek rond een van Noorwegens grootste fjorden. heerlijk | voor ca. 4 potjes | Ingrediënten

  • 2 kilo stevige appels
  • sap van 1 citroen
  • 1,6 kilo suiker
  • 4 kruidnagels
  • 1 kaneelstokje

Bereidingswijze

  1. Snijd de appels met schil en klokhuis in parten.
  2. Doe ze samen met het citroensap, de suiker, de kruidnagels en het kaneelstokje in een pan. Doe er net zoveel water bij totdat ze net onderstaan en kook in ca. 30 minuten gaar.
  3. Laat afkoelen en het liefst een hele nacht rusten.
  4. Zeef het geheel door een passeerdoek of een vochtige dunne theedoek en duw met de achterkant van een pollepel zoveel mogelijk vocht door de doek.
  5. Kook het vocht ca. 30 minuten in zodat een mooie gelei ontstaat. Controleer de substantie door af en toe een druppel op een koud bord te laten vallen.
  6. Giet als de gelei mooi is in mooie potten. Lekker op een krotakaker.

Productie Food&Travels | Tekst Jinke Obbema | Fotografie Rob van der Vet | Styling Jan-Willem van Riel |  Bereiding Sander de Ponti  | Receptuur Dosia Brewer Probeer ook deze recepten met Krotakaker. Traditioneel Noors ontbijt Noorse haring in tomatensaus Garnalensalade met blauwe kaas   FB-recept

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten