Ambachtelijke zuivel uit Italië

seasons

16-10-2012 09:41:32

kaas-mannen-hout

Van een eenvoudige boerenkaas tot een verfijnde gastronomische lekkernij: als geen ander beheerst Hansi Baumgartner in de Italiaanse Dolomieten de kunst van het vervolmaken van kazen, ‘affineren’ genaamd. Dankzij zijn neus, smaak en toewijding ontwikkelen de smaken en de aroma’s van zijn kazen zich optimaal. Maar wat houdt het veredelen of affineren van kaas nu precies in? Hansi legt het ons uit: “Affineren komt van het Franse ‘affiner’, wat zoveel betekent als verfijnen, vervolmaken. Kaas is te vergelijken met wijn, alleen dan complexer”, zegt hij. “Samengevat zijn er drie manieren van veredelen: laten rijpen, er iets aan toevoegen zoals wijndroesem aan de buitenzijde die een smaak afgeeft en als derde: de kaas transformeren door er bijvoorbeeld chocolade door te mengen. Camoufleren betekent het echter niet; de basis moet zo goed mogelijk zijn, of het nu gaat om een lokale hoevekaas van geit, koe of schapenmelk of een bergkaas. Al mijn basiskazen, zowel lokaal als uit andere delen van Italië maar ook kazen uit Nederland, Oostenrijk, Duitsland of Frankrijk, komen zonder uitzondering van kleine artisanale kaasmakerijen en worden met zorg gemaakt van de beste melk van dieren die zich voeden in optimale natuurlijke condities. Van een minderwaardige industriële kaas is geen goede te maken.” kaas-mannen-houtBij kaasatelier Degust kunt u zowel kaas kopen als proeven. Edith en Hansi staan hun klanten persoonlijk allerhartelijkst bij in hun keuze. De kazen kunnen naar wens vacuüm worden verpakt voor transport. Naast kaas kunt u hier ook terecht voor geselecteerde streekwijnen zoals de rode Lagrein, en Italiaanse delicatessen. Degust Bsackerau 1 Vahrn/Varna Bolzano Zuid-Tirol, Italië 0039 0472 849873 www.degust.com

Nu in de winkel!

Meer Adressen