Ahorn créme brûlée taart

Anne Bonthuis

10-10-2015 09:00:54

Als de winter in Noord-Amerika zich terugtrekt, komen de tinnen emmertjes en kleine kraantjes uit de schuur tevoorschijn. Het sap van de knoestige ‘maple tree’ gaat stromen, hét hoofdingrediënt van de zoete ‘maple syrup’ oftewel ahornsiroop. Heerlijk in combinatie met hartige ingrediënten!

cremequote

Nagerecht | Voor 4 personen|

Ingrediënten

  • 250 gram bloem + extra om te bestrooien
  • 1 eetlepel fijne tafelsuiker + extra om te bestrooien
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 gram koude boter, in blokjes + extra om in te vetten
  • 80 milliliter ijskoud water
  • 250 milliliter melk
  • 250 milliliter slagroom
  • 2 eieren + 2 eidooiers
  • 110 gram suiker
  • 60 milliliter ahornsiroop

Extra: bakpapier, gewichtjes of gedroogde bonen, crème brûlée-brander

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160 ºCelsius.
  2. Doe de bloem, de suiker, het bakpoeder en de vanillesuiker in de kom van een keukenmachine en meng alles.
  3. Doe de boter erbij en draai tot de massa op fijn broodkruim lijkt.
  4. Voeg terwijl de machine draait langzaam het water toe en blijf draaien tot er een bal ontstaat.
  5. Druk van de bal een dikke schijf en verpak in huishoudfolie.
  6. Laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  7. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid werkoppervlak tot een ronde lap van 3 mm dik.
  8. Vet een taartvorm (doorsnede 28 cm) in met boter en bekleed met het deeg.
  9. Prik het deeg in met een vork.
  10. Bedek de vorm met bakpapier en verzwaar met speciale gewichtjes of gedroogde bonen.
  11. Bak 10-15 minuten in het midden van de oven.
  12. Doe de melk en de room in een klein steelpannetje en verwarm tot het net gaat koken.
  13. Doe de eieren, eidooiers, suiker en ahornsiroop in een kom en klop tot een egale massa.
  14. Klop er beetje bij beetje het hete melkmengsel bij.
  15. Laat afkoelen.
  16. Giet de massa op de taartbodem en bak 15-20 minuten of totdat de taart stevig is. Laat in de vorm afkoelen.

Besprenkel net voor het serveren de taart met de suiker en karmeliseer met een crème brûlée-brander.

 DH51location maple-24

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Nagerecht