7x verrassende salades

Marloes Blom

17-07-2022 10:00:00

salades

Credits: Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Erik van Lokven | Styling Jet Krings | Bereiding Yvonne Jimmink

Eén van de dingen die we fijn vinden van de zomer, is dat we weer lekker kunnen genieten van salades. Wat variatie is alleen wel zo fijn, vandaar deze selectie van zeven verrassende salades. De ingrediënten (en het aantal personen) hebben we er voor het gemak vast bij gezet, via de linkjes kun je lezen hoe je elke salade maakt. Nu is het alleen nog een kwestie van kiezen – of ga je voor alle zeven…?

1. Rijstsalade met bosvruchten en geitenkaas

De combinatie van bessen, frambozen en bramen met geitenkaas is verrassend lekker. En hij is een feest voor het oog, deze rijstsalade met bosvruchten en geitenkaas.

Ingrediënten | Voor 4 personen

  • 200 g wilde rijstmix, gekookt
  • 200 g rode quinoa, gekookt
  • 100 g rode bieten hummus
  • 10 g dille, grofgehakt
  • 100 g zachte geitenkaas, in stukjes
  • 100 g blauwe bessen
  • 100 g rode druiven
  • 50 g bramen
  • handje rode jonge bladsla
  • olijfolie
  • zout en peper
  • 50 g geroosterde hazelnoten, grofgehakt

Hier lees je hoe je deze rijstsalade met bosvruchten en geitenkaas maakt.

Rijstsalade met bosvruchten
Credits: Fotografie Jan Luijk | Productie & styling Ingrid van Kuringen | Recepten & foodstyling Julie Teeken | Bewerking Dosia Brewer

2. Kruidensalade met blauwe bessen en karnemelkdressing

Met verse kruiden krijgt elk gerecht een opkikker. Pluk handenvol en verwerk ze in bijvoorbeeld deze kruidensalade met karnemelkdressing. Zo wordt het voorjaar pittig op smaak gebracht met blad en steel.

Ingrediënten | Voor 4 personen

  • 2 el maanzaad
  • 3 lente-uitjes
  • ijsklontjes
  • 200 g peultjes
  • 200 ml karnemelk
  • 2 tl bloemenhoning
  • 2 el citroensap
  • 4 el olijfolie
  • zout en peper
  • 1 komkommer
  • 50 g gemengde jonge slablaadjes
  • 1 handvol (rode) basilicumblaadjes
  • 2 takjes dragon en 2 takjes kervel, blaadjes fijngehakt
  • 6 stengels (knoflook)bieslook, in ringen
  • 1 takje munt en 2 takjes dille, blaadjes fijngesneden
  • 125 blauwe bessen

Hier lees je hoe je deze kruidensalade maakt.

kruidensalade
Credits: Fotografie en styling Taverne Agency | Bewerking Dosia Brewer

3. Feestelijke piepersalade

Het is een van onze vroegste aardappels: de vastkokende Opperdoezer Ronde. Deze stevige, ovalen aardappel heeft wit-geel vruchtvlees, een romige, volle smaak en mag alleen worden gekweekt op de velden rond het Noord-Hollandse dorpje Opperdoes. Hij smaakt heerlijk in deze romige, feestelijke piepersalade. Perfect voor bij de barbecue! Maar ook als voorgerecht of lunch.

Ingrediënten | Voor 4 personen

  • 750 g Opperdoezer Ronde
  • 1 venkelknol
  • ½ theelepel venkelzaadjes
  • zout
  • ½ citroen
  • 125 g crème fraîche
  • 2 bosjes waterkers
  • 50 ml koolzaadolie
  • peper en zout
  • 100 g radijsjes, doormidden gesneden
  • 200 g rosbief in plakjes
  • eventueel: viooltjes om te garneren

Hier lees je hoe je deze feestelijke piepersalade maakt.

salades
Credits: Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Erik van Lokven | Styling Jet Krings | Bereiding Yvonne Jimmink

4. Lauwwarme gegrildepeersalade (vegan)

Wij zijn dol op peren én op deze lauwwarme gegrildepeersalade, uit het boek ‘Elke dag feest’ van Maartje Borst. Feestelijk, lekker & gezond, wat wil je nog meer?

Ingrediënten | Voor 2-4 personen

  • 200 g zwarte of rode rijst
  • zout en peper naar smaak
  • 1 kleine rode ui, in zo fijn mogelijke halve ringen
  • 5 el balsamicoazijn
  • 3 el olijfolie
  • 1 el keuken- of appelstroop
  • 2 tl mosterd
  • 2 peren, geschild en in partjes
  • 100 g pecannoten
  • 50 g mesclun (jonge bladsla)
  • 2 kropjes roodlof (of witlof als het niet verkrijgbaar is)

Hier lees je hoe je deze gegrildepeersalade maakt.

gegrildepeersalade
Credits: Tekst Maartje Borst | Fotografie Lisette Kreischer

5. Verrukkelijke oogsttijdsalade – met cavolo nero en crispy pecannoten

Toegegeven, dit is een herfstige salade. Maar we vinden ‘m zo lekker dat hij toch een plekje bij deze zeven verdient. Het recept komt uit het fijne kookboek ‘Half Baked Harvest’, van de Amerikaanse foodblogger Tieghan Gerard.

Ingrediënten | Voor 6 personen

Voor de salade

  • 100 g ongeroosterde pecannoten
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • 3 el ahornsiroop
  • 1/2 tl kaneel
  • snufje zout
  • 2 bosjes cavolo nero, dikke nerven verwijderd, in reepjes gesneden
  • 3 zoetzure appels (liefst Honeycrisp) of kaki’s, in dunne schijfjes
  • pitten van 1 granaatappel
  • 4 dikke plakjes ontbijtspek of bacon, in stukjes
  • 60-75 g blauwe kaas, geitenkaas of feta, in blokjes of verbrokkeld

Voor de cidervinaigrette met gekaramelliseerde sjalotten

  • 5 el extra vergine olijfolie
  • 1 kleine sjalot, in dunne ringen
  • 2 el appelciderazijn
  • 1 el appelstroop
  • 1 el tijmblaadjes
  • chilivlokken
  • zout en versgemalen peper

Hier lees je hoe je deze oogsttijdsalade maakt.

oogsttijdsalade
Credits: Tekst & fotografie Tieghan Gerard

6. Freekehsalade: verrassend anders & gezond

Freekeh wordt gemaakt van geroosterde groene tarwe en zit boordevol vezels. Lekker is het ook, bijvoorbeeld als salade. Het recept voor deze freekehsalade is van de Australische Domenica Reddie, en staat in haar kookboek ‘Frisse salades’. Gezond en lekker, zo zien we het ’t liefst.

Ingrediënten | Voor 4 personen

  • 200 g volkoren freekeh, afgespoeld (zie tip)
  • 8 eieren, op kamertemperatuur
  • 250 g spruitjes, bijgesneden
  • 50 g halve walnoten, geroosterd
  • 45 g gedroogde cranberry’s
  • 2 eetl. walnootolie
  • 2 eetl. citroensap
  • 250 g kant-en-klare labneh
  • 15 g platte peterselieblaadjes

Hier lees je hoe je deze freekehsalade maakt.

Freekehsalade
Credits: Tekst Domenica Reddie | Fotografie John Paul Urizar / Craig Wall

7. Salade met hazelnoten én home-made mayonaise

Een salade smaakt altijd. Of je ‘m nu eet als lunchgerecht of als hoofdgerecht, gecombineerd met bijvoorbeeld een soep of toch dat malse kippetje op de foto…. Voor deze versie heb je weinig nodig – het werk zit ‘m vooral in de home-made mayonaise. Maar dat maakt ‘m wel zo lekker, deze salade met hazelnoten.

Ingrediënten | Voor 4-6 personen

  • 100 g gemengde sla, bij voorkeur in verschillende kleuren
  • 1 bakje rode cressen
  • 60 g hazelnoten

Voor de mayonaise

  • 1 ei
  • 2 tl wittewijnazijn
  • 1 tl grove mosterd
  • 1 dl milde olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 2 tl mosterdzaadjes

Hier lees je hoe je deze salade met hazelnoten maakt.

Kip Seasons
Credits: Receptuur Susanna Fyring Liedgren | Bewerking Dosia Brewer | Fotografie Susanna Blåvarg

CREDITS: FOTO HEADER ERIK VAN LOKVEN

Meer lezen over moestuinieren

Je kunt je ingrediënten voor salades uiteraard in de winkel kopen – maar je kunt ze ook zelf kweken. Op onze site vind je volop moestuintips, bijvoorbeeld deze:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht