Groentesoep en gekookte wortels, daarvan kennen we peterselie wel. Maar dit oeroude kruid verdient een herkansing in deze frisse komkommer-peterseliesoep met croutons. Want in een Italiaanse pasta of koude lentesoep komt zij pas echt goed tot haar recht. Het hele jaar door uit uw eigen moestuin.
Frisse komkommer-peterseliesoep met croutons Voorgerecht voor 4 personen |Bereiden: circa 30 minuten + 1 uur afkoelen
- 1 ½ flinke komkommers, geschild
- bosje peterselie, grofgesneden
- 3-4 takjes munt, grofgesneden
- 1 sjalotje, gesnipperd
- 1 ½ deciliter bouillon (groente- of tuinkruiden-)
- snuf (gerookt) pittig paprikapoeder of tabasco
- versgemalen peper
- zout
- 100 gram zachte geitenkaas
- 3-4 eetlepels gemengde tuinkruiden, fijngesneden
- 2 à 3 sneetjes oud brood, wit of wit desem
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook, fijngesneden
- 1-2 eetlepels peterselie, fijngesneden
Extra nodig: blender, keukenpapier
Voeg zelf kruiden toe die je lekker vindt
- Halveer de komkommers in lengte, snijd eventueel de waterige kern eruit en doe die weg.
- Snijd het komkommervruchtvlees in stukjes en doe in een blender. Doe hier ook de peterselie, munt en sjalot bij en mix samen tot een soep.
- Breng op smaak met de bouillon, het pittige paprikapoeder en peper.
- Zet de komkommer-peterseliesoep in de koelkast en laat in zeker 1 uur goed koud worden.
- Maak geitenkaasballetjes door de geitenkaas te prakken met 2-3 eetlepels van de gesneden kruiden en wat gemalen peper.
- Vorm kleine balletjes van de kruidenkaas en rol nog even losjes door de overgebleven eetlepel kruiden. Zet afgedekt in de koelkast tot gebruik.
- Snijd voor de croutons blokjes van het brood.
- Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekenpan. Schep de blokjes door de olie, zodat ze rondom ‘ingevet’ zijn en bak ze rondom goudbruin terwijl u ze omschept.
- Schep de fijngesneden knoflook en peterselie erdoor en bak nog kort even mee tot de knoflook goudgeel is (maar niet bruin).
- Laat de blokjes goed uitlekken op keukenpapier.
- Schep de koude soep in 4 soepborden en verdeel er de kaasballetjes over. Schenk er nog wat drupjes olijfolie op. Serveer met de croutons.