3 favoriete recepten met peentjes

Anne Bonthuis

23 juni 2017

In de nieuwe Seasons vind je een interview met Wil Aanhane en zijn broer Wim, kwekers van Katwijkse peentjes. Speciaal voor onze online lezers deelt onze culinair redacteur haar 3 favoriete recepten met peentjes, waarin dit Zuid-Hollandse streekproduct volledig tot zijn recht komt: kleine hot dogs met pittige worstjes en wortelsambal, kabeljauw met geroosterde wortel en Afrikaanse waterhole soep. Overigens ook heerlijk met andere soorten wortels, maar Katwijkse peentjes zijn extra zoet en knapperig!

Pack of wild dogs

Voor 6 broodjes Leuk bij de picknick, deze kleine hot dogs met pittige worstjes en wortelsambal!

Ingrediënten voor de wortelsambal:
  • 1/2 theelepel cardamompoeder
  • 1/2 rode peper, fijngehakt (of meer voor extra pit)
  • 500 gram wortels, geraspt
  • 300 gram suiker
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • stukje gember van 2 cm, geraspt
  • 1 theelepel zout
  • 125 milliliter water
  • 200 milliliter witte wijnazijn
Ingrediënten voor de hotdogs:
  • 2 theelepels olie
  • 1 boerenworst of 6 kleine pittige worstjes
  • 6 kleine langwerpige broodjes
Bereiding:
  1. Doe alle ingrediënten voor de wortelsambal in een pan met dikke bodem en breng al roerend aan de kook.
  2. Zet het vuur op de allerlaagste stand en kook onafgedekt ca. 30 minuten. Het mengsel moet dik zijn.
  3. Giet de sambal in een kom en laat afkoelen.
  4. Verhit de olie in een pan en bak de worstjes in 15-20 minuten gaar.
  5. Snijd de broodjes doormidden, schep er sambal in en leg er een worstje op.

(Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Desiree van Dijk | Bereiding Bart Stuart | ontwerpen/uitvoering Carolien van der Spek)

Kabeljauw met geroosterde wortel

Hoofdgerecht voor 2 personen Door een kleine kabeljauw op deze manier te koken wordt hij heerlijk sappig en valt hij zo van de graat. Lekker met geroosterde (winter)peen.

Ingrediënten:
  • 2 winterwortels of een bosje peentjes
  • 2 theelepels mosterdzaad, gekneusd in de vijzel
  • 2 theelepels venkelzaad
  • olijfolie
  • versgemalen peper
  • zeezout
  • 2 kleine hele kabeljauwen
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 milliliter crème fraîche
  • 4 eetlepels dille, fijngehakt
  • 2 theelepels mierikswortel (potje)
Bereiding:
  1. Schil de wortels en snijd in dunne plakken.
  2. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en meng de wortel met het mosterdzaad, het venkelzaad, een scheutje olijfolie, peper en zout.
  4. Rooster de wortel 30 minuten in de oven.
  5. Leg de hele kabeljauw in een ruime pan met koud water en voeg wat zout en de laurier toe.
  6. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten zachtjes doorkoken.
  7. Draai het vuur uit en laat de vis in het water rusten.
  8. Meng de crème fraîche met de dille, de mierikswortel, de peper en het zout.
  9. Haal de vis uit het water en haal het vlees voorzichtig van de graat.
  10. Serveer met de geroosterde wortel en de crème fraîche.

(Tekst Leo Alexander Schlangen | Fotografie Rob van der Vet | Receptuur/Bereiding Sander de Ponti | Styling Jan-Willem van Riel)

Waterhole soep

Voorgerecht voor 6 personen Na een paar goede regenbuien vullen lager gelegen delen van de Afrikaanse savannen zich met water. Deze kleine gelegenheidsmeertjes (waterholes) worden altijd goed bezocht door allerlei soorten wild. Safari lodges worden vaak bij waterholes gebouwd (of er worden zelfs meertjes gegraven) zodat gasten rustig het wild kunnen bespieden. In deze soep met de traditionele pittige peri-peri kip is ook van allerlei te vinden.

Ingrediënten:
  • 1 rode peper, in stukjes + extra om te garneren of wat rode chilivlokken naar smaak
  • 1 eetlepel zout
  • 1 teentje knoflook, gehakt
  • 1/2 ui, gesnipperd
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 1 theelepel oregano
  • 1 eetlepel citroensap
  • 300 gram kipdijfilet zonder vel
  • 3 liter kippenbouillon
  • 2 wortels, in stukken
  • 200 gram Chinese kool, in stukken
  • 1/2 citroen
Bereiding:
  1. Wrijf de rode peper, zout, knoflook, ui, paprikapoeder, oregano en citroensap fijn in een vijzel en wrijf er de kip mee in.
  2. Laat 4 uur of 1 nacht marineren.
  3. Bak de kip om en om in ca. 15 minuten gaar.
  4. Breng de bouillon aan de kook en doe er de wortels in en kook ze in ca. 15 minuten gaar.
  5. Voeg na 10 min. de kool en de citroen toe.
  6. Trek de kip uit elkaar in sliertjes.
  7. Verdeel de soep over 6 kommen en leg in het midden een hoopje kip.
  8. Garneer met de rest van de peper.

(Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Jeroen van der Spek | Styling Desiree van Dijk | Bereiding Bart Stuart | ontwerpen/uitvoering Carolien van der Spek)

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Bijgerecht