Dít zijn de belangrijkste pannen om te gebruiken in de keuken

Marjolein ter Braak

23 October 2014

belangrijkste pannen

We hebben ze vrijwel dagelijks in gebruik bij het bereiden van eten: pannen. Hoewel je je pannenset zo uitgebreid kunt maken als je zelf wilt, kun je bepaalde pannen eigenlijk niet missen in de keuken! Wat zijn de belangrijkste pannen?

– Dit artikel is in samenwerking met de Bijenkorf –

Koekenpan

Dé pan waar je niet zonder kunt, kennen we allemaal wel: de koekenpan! Of je nu een eitje wilt bakken of een stuk vis wilt opwarmen, je kunt er allerlei kanten mee op. Koekenpannen zijn er in allerlei groottes te vinden: veel mensen halen zowel een kleine als een grote koekenpan in huis, ter afwisseling. Verder is een koekenpan met een anti-aanbaklaag een geliefde optie, aangezien dit het koken vereenvoudigt.

Braadpan

Ben je dol op stoofgerechten? Daar heb je een speciale pan voor nodig, namelijk een braadpan. Deze pan is ook wel bekend als stoofpan of sudderpan. Of je nu vlees, vis of groenten lang wilt garen: een braadpan kun je uren op het vuur laten staan, waar je de unieke stoofsmaak mee creëert. Doe er lekker veel kruiden bij! Een gietijzeren braadpan is een geliefde keuze: ook nog eens een plaatje op het fornuis.

Kookpan

Pasta, rijst, aardappelen en groenten: in een kookpan kook je het in een handomdraai, door er water bij te doen. Moderne kookpannen worden gemaakt van RVS, wat een praktische materiaalsoort is voor dit type pan. Als je de kookpan vaak gebruikt, kun je er weer aan denken om zowel een klein als een groot model in huis te halen.

belangrijkste pannen

Hapjespan

Hoewel de koekenpan al een veelzijdige topper is in de keuken, gebruiken veel mensen daarnaast graag een hapjespan. Zo’n pan lijkt een beetje op een koekenpan, maar heeft wat hogere randen. Er past dus meer in: ideaal als je veel groenten wilt bakken bijvoorbeeld. Ook kun je een deksel op een hapjespan zetten, als je iets wilt laten inkoken.

Wokpan

Als je gaat wokken, heb je een hoge temperatuur nodig. Hier komt de wokpan om de hoek kijken, waar je deze hoge temperaturen goed mee kunt bereiken. Dit komt door de halfronde vorm en de dunne materiaalafwerking van een wokpan. Je hoeft de ingrediënten maar kort in de wokpan te verhitten, wat maakt dat de maaltijd snel op tafel staat. Handig en lekker!

Grillpan

Essentieel is de grillpan misschien niet in de keuken, maar hij is wel het vermelden waard. Als je dol bent op grillgerechten kun je deze pan absoluut goed gebruiken. Van zalm tot asperges, het smaakt overheerlijk als je het bakt in een grillpan. Hier is wel wat oefening voor nodig, want zo’n pan werkt net weer even anders dan een doorsnee koekenpan.

Steelpan

Jus, sauzen en melk: je kunt het perfect verwarmen in een steelpan. In een wat ruimere steelpan kun je trouwens ook soep opwarmen, mocht je dit graag eten. Een enkel eitje koken? Pak de steelpan erbij. Zo zie je maar: ook dit is een veelzijdig pannetje. Altijd handig!

BEELD: PEXELS

Nu een lekker recept?


Gratis voor jouMeer Advertorial