3x een lekkere herfstquiche

Rachel Vieth

30 oktober 2025

Herfst quiche

De herfst is hét seizoen om lekker de keuken in te duiken en een warme quiche in de oven te schuiven. Bijvoorbeeld met pompoen, kastanje of paddenstoelen. Welke herfstquiche zet jij op tafel dit najaar?

Herfstquiche recepten

3-kazen-flespompoen quiche met salie

Goud kleurt de herfst… buiten én op je bord. Met flespompoen kun je alle kanten op. Wij vinden pompoen, kaas en salie een gouden drietal. Dus reken maar dat we fan zijn van deze pompoenquiche met kaas en salie. Er zitten maar liefst drie soorten kaas in. 

Hoofdgerecht voor 6 personen | ± 25 min. + rusten 1 uur + oven ± 2 uur 

Ingrediënten

  • 1,2 kg flespompoen, geschild, zaadjes verwijderd en in parten gesneden
  • 1 el olijfolie
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper
  • 6 scharreleieren
  • 250 ml slagroom
  • 125 ml melk
  • 40 g fijngeraspte Parmezaan
  • 200 g provolone, in plakjes
  • 1 klein bosje salieblaadjes

Voor het 3-kazendeeg

  • 300 g bloem
  • 1 tl zeezoutvlokken
  • 150 g koude boter, in blokjes
  • 1 scharrelei
  • 60 g geraspte oude cheddarkaas
  • 20 g geraspte Parmezaan
  • 40 g geraspte manchego
  • Extra nodig: ronde bakvorm Ø 23 cm, 5 cm hoog met losse bodem + blindbakvulling

Benieuwd naar het hele recept? Dat vind je hier.

pompoenquiche met kaas en salie

Kastanjelasagne met pompoen en palmkool

Oké misschien is dit niet helemaal een quiche, maar een lasagne gaat natuurlijk ook in een ovenschaal de oven in. Deze kastanjelasagne met pompoen en palmkool is vegetarisch en afkomstig uit De Vegetarische Zilveren Lepel. Succes gegarandeerd als je deze ‘Lasagne di castagne con zucca e cavolo nero’ opdient…

Hoofdgerecht voor 4 personen | Voorbereiding: 25 minuten plus rusttijd | Bereiding: 1 uur 15 minuten 

Ingrediënten

  • 200 g kastanjemeel
  • 2 eieren
  • 60 ml plus 3 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 300 g geschilde pompoen, in plakjes van 6 mm dik
  • 3 tenen knoflook, geplet en geschild
  • 300 g Toscaanse palmkool (cavolo nero)
  • krap 50 g gewone bloem
  • 700 ml melk
  • mespunt vers geraspte nootmuskaat
  • 40 g geraspte parmezaan
  • zout en zwarte peper

Het hele recept lees je hier.

kastanjelasagne

Paddenstoeltaartjes

Het fijne van een quiche? Je kan hem van tevoren maken. Hoef je hem alleen nog op te warmen. Deze paddenstoeltaartjes is een heerlijk herfstige aanrader. Die ook in de lente, zomer en winter prima smaakt… Geniet ervan! 

Klein hoofdgerecht of lunchgerecht voor 4 personen | ± 20 min. + oventijd ± 25 min. 

Ingrediënten

  • ± 400 g paddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood), in plakjes
  • 8 plakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid
  • 3 el boter
  • blaadjes van 3 takjes tijm, fijn gehakt
  • zout en versgemalen peper
  • ± 125 ml crème fraîche
  • 4 plakjes zachte geitenkaas
  • 200 g Parmezaanse kaas, geraspt
  • 3 el pompoenpitten, geroosterd

Benieuwd naar de rest van het recept? Dat vind je hier.

Paddenstoeltaartje

Nog meer inspiratie voor de herfst?

Droogbloemen herfst: dit zijn leuke ideeën om na te maken
Ben je nog op zoek naar mooie herfstbloeiers? Die vind je hier.
Kastanjes poffen in de oven: zo doe je dat (recept)

BEELD UNSPLASH