4 favoriete winterbloeiers in de tuin

Mariëtte Laan

08-01-2019 07:31:39

Winterjasmijn en andere winterbloeiers

Je ziet ze nu overal in tuinen opduiken: winterbloeiers in geel. Deze zonnige vroegbloeiende struiken en planten zorgen voor een verrukkelijke aanblik. Zeker in een tuin en omgeving die in deze periode alleen maar lijken te bestaan uit grijs- en groentinten. Voorbodes van een lente die echt, heus niet zo heel ver weg meer is.

Dit zijn onze 4 favoriete zonnige winterbloeiers:

 

Winterjasmijn

Winterjasmijn en andere winterbloeiers Winterjasmijn (Jasminum nudiflorum) is een klimplant met opvallende, stervormige bloemen. Op de kale takken verschijnen eerst de bloemen en als die zijn uitgebloeid, volgen de blaadjes. Bloei december-februari. Hoogte 3 m. Standplaats zon/halfschaduw.

Chinese toverhazelaar

Chinese toverhazelaar en andere winterbloeiers Chinese toverhazelaar (Hamamelis mollis) is een van de eerste struiken die bloeien. De heerlijk geurende bloemen bloeien aan de nog kale takken. Bloei december-februari. Hoogte 3 m. Standplaats zon/halfschaduw. Tip: een fantastische verzameling toverhazelaars, de grootste van Europa, is t/m eind februari te zien in Arboretum Kalmthout in België.

Winterakoniet

winterakoniet en andere winterbloeiers Eranthis hyemalis (winterakoniet) is een stinzenplant die makkelijk verwildert. Erg mooi en vrolijk in combinatie met sneeuwklokjes en krokussen. De bolletjes plant je in het najaar. Bloei februari-maart. Hoogte ± 7 cm. Standplaats (half)schaduw.

Stinkend nieskruid

Stinkend nieskruid en andere winterbloeiers Helleborus foetidus (stinkend nieskruid) is een sterke plant met donkergroen, diep ingesneden wintergroen blad en geelgroene bloemen. Bloei januari- april. Hoogte ± 50 cm. Standplaats halfschaduw.

Haal winterbloeiers in huis

TIP: Heb je een weelderig bloeiende winterjasmijn of Helleborus in de tuin? Knip wat stelen af voor binnen, beide zijn uitstekende snijbloemen. Fotografie: iStock en 123rf

Lees ook:

5x tips voor een mooie wintertuin Winterse tuinklusjes 5 tips voor een egelvriendelijke tuin in de winter

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Kamerplanten