6x bescherm je planten tegen vorst

Marene Hendriksen

14 November 2019

bescherm je planten tegen de vorst

Bescherm je planten goed tegen de vorst, nu de koude dagen onderweg zijn. Geef jassen en dekens aan kwetsbaar groen om ze zo de winter door te helpen. Kies voor afgevallen bladeren, jute of een mat van rijststro: mogelijkheden genoeg!

Jute

Licht materiaal om planten mee in te wikkelen. Ook ideaal om kwetsbare bloemknoppen mee af te dekken. Zet vast met knijpers of tentharingen. Afdekhoezen van jute zijn in verschillende maten te koop, kijk voor meer informatie op www.naturegardening.eu. Vederlicht vliesdoek kan op dezelfde manier worden ingezet. Kant-en-klare thermohoezen van vliesdoek zijn onder andere te koop bij www.deolijfgaardshop.nl.

Afgevallen blad

Een dikke laag blad (en ander organisch materiaal zoals gras, houtsnippers en compost) rondom planten in de border werkt isolerend. Vorst zal zo minder snel in de grond trekken. Zo’n laag is nog voedzaam ook. Handig!

Noppenfolie

Goedkoop en heel geschikt voor het inpakken van potten en bakken. Het voorkomt dat de kluit bevriest en de wortels beschadigen en borstbreuk van de pot zelf. Minder geschikt om planten mee in te pakken omdat onder het plastic snel condens ontstaat die schimmelvorming en rotting in de hand werkt. DIY: Rozetten van herfstbladeren

Kerstboomtakken

Zet de kerstboom niet bij het oud vuil, maar knip de takken af en leg ze rond de voet van kwetsbare planten. Dat kan ook met stro of hooi.

Rietmat

Plaats rietmatten rond grote planten zoals vijg. Vul de loze ruimte op met droog herfstblad of stro, leg er takken op om blad of stro op zijn plaats te houden. Een rietmat is ook een goede bescherming voor vorstgevoelige knoppen van grote planten zoals Gunnera.

Rijststro-mat

Afgekeken van de Japanners die als geen ander de kunst van het inpakken beheersen: vorstgevoelige planten pakken ze in met matten van rijststro, de gedroogde halmen van rijstplanten, en maken daar iets heel moois van. Voorbeelden zien? Tik Japan en rijststro in op Google of een andere zoekmachine. Kijk op www.naturegardening.eu waar je matten van rijststro koopt. SAMENSTELLING MARIËTTE LAAN EN MIRJAM ROSKAMP | BEELD: UNSPLASH, PEXELS

Lees ook:

5x winterharde planten De geldboom: alles wat je moet weten Herfstwandelingen op landgoed Amelisweerd


Gratis voor jouMeer Tuin