Zo help je tuinvogels de winter door

Mariëtte Laan

9 December 2022

vogels bijvoeren

Zeker in de winter kunnen tuinvogels wel een extraatje gebruiken. Wat kun je voor ze doen, wanneer kun je vogels bijvoeren, en wat kun je beter laten? Met deze tips help je tuinvogels de winter door. Plus tips om andere kleine tuindieren een handje te helpen.

zo help je tuinvogels de winter door

Zo help je tuinvogels de winter door

 • Verwen vogels met allerlei speciaal vogelvoer, zoals vetbollen, pitten en vogelpindakaas. Mooi meegenomen van deze verwennerij: zo raken de vogels aan je tuin gewend en komen ook in het voorjaar om plaaginsecten zoals rupsen en luizen op te eten.
 • Maak een feestje van de voedertafel. Bouw bijvoorbeeld een ‘bruidstaart’ van omgekeerde terracotta bloempotten en schotels en natuurlijk heel veel lekkers. Ook slingers van ongebrande en ongezouten pinda’s zijn welkom. Zout is taboe! Alles weten over het juiste voer? Kijk op vogelbescherming.nl.
 • Bessen en bottels zijn ook een belangrijke voedselbron voor vogels, dus laat wat voor ze hangen. Bessen van de Gelderse roos laten vogels hangen tot de vorst eroverheen is geweest en ze blijkbaar lekkerder zijn.
 • Zolang het matig vriest, kan je vogels water geven. Zet een platte, brede schaal neer waar de vogels kunnen drinken en badderen en ververs elke dag het water. Het water rolt direct van de vette veren dus ze bevriezen niet. Bij strenge vorst is het beter om wat ijs te vergruizen dat vogels op kunnen pikken als drinkwater.

Wanneer bijvoeren?

Welke maanden is het nu nodig om de vogels in je buurt bij te voeden? De winter is de meest logische keuze. De kou kost een vogel energie en het eten ligt niet voor het oprapen, dus zal het vogelvoer gretig aftrek vinden. Maar het is niet het enige seizoen waarop vogels een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook het voorjaar is een goed moment. Als het dan een paar dagen slecht weer is zijn insecten moeilijk te vinden. In de lente gaat het niet om vet, maar om kalk en eiwitrijk voedsel. Denk aan meelwormen of vierseizoenenvogelvoer. Let op: vogels hebben behoefte aan kalk maar de vogelbescherming raadt af om melk te geven. In de zomer zouden vogels genoeg eigen voer moeten kunnen bemachtigen. Bloeiende planten trekken insecten die weer een maaltijd vormen voor vogels dus een zee van bloemen in de tuin helpt ook de vogels. In de herfst hebben vogels behoefte aan bessen, maar mocht je die niet in de tuin hebben staan, helpen pinda’s en vetbollen ook.

winterkoninkje - winter - tuinvogels
 • Hang een nestkastje op, dat nu vooral door kleine vogels zal worden gebruikt als slaap- en schuilplaats. Hang het minstens 2 meter hoog in de halfschaduw met het vlieggat op het noorden of noordoosten.

Daarom is zout taboe voor vogels

Vogels hebben geen urineblaas. De gevormde ‘urine’ heeft een vastere consistentie en is minder vloeibaar dan bij zoogdieren, waardoor vogels te veel zout moeilijk uitscheiden.

Lees ook: 10 tips om vogels bij te voederen.

En zo help je andere kleine tuindieren de winter door

lieveheersbeestje - winterslaap
 • In huis overwinteren, achter het gordijn of in het raamkozijn, groepjes lieveheersbeestjes. Veeg ze voorzichtig in een schoenendoos en verhuis ze naar een koude plek, een schuur, garage of houtstapel om verder te slapen.
 • Hang een insectenhotel op waarin onder andere wilde bijen kunnen overwinteren.
 • Verwijder afgevallen blad dat in de vijver drijft. Laat de vijverbodem met rust. Hierin overwinteren vissen, kikkers en salamanders.
 • Houd de vijver (gedeeltelijk) ijsvrij door er een bos riet in te zetten. Steek de bos – riet heeft holle stengels – verticaal in de vijver, zo komt er zuurstof onder water voor de vissen en kikkers die er overwinteren.
tuindieren - egel - winter
 • Laat de composthoop met rust. Die is voor egels en kikkers een ideale overwinterplaats. Ook vogels scharrelen nu trouwens graag in de composthoop, op zoek naar insecten en zaden. Meer informatie over egels? Kijk op egelbescherming.nl.
 • Help eekhoorns een handje bij het aanleggen van een wintervooorraad. Kijk op vivara.nl voor speciale voedermix, – huisjes en nestkasten. Bijvoeren kan met stukjes fruit en groente zoals wortel en komkommer.

TEKST MARIE TROMP | ILLUSTRATIES GETTY IMAGES

Blijf op de hoogte van onze tips en inspiratie en meld je aan voor de nieuwsbrief van Seasons!


Gratis voor jouMeer planten & tuin