5x winterharde planten

Marene Hendriksen

28 October 2018

Wat we natuurlijk allemaal willen zijn vaste bloeiende planten, die winterhard zijn. Of dan graag ook nog groenblijvende winterharde planten voor in je bloembakken. Vaste planten die winterhard zijn en liefst ook nog met bloemen: het is soms even zoeken. In dit artikel noemen wij vijf van onze favoriete winterharde planten met jullie.Deze kunnen wel tegen een stootje en zullen (volgend jaar) weer prachtig bloeien.

5x winterharde planten (en onze favorieten)

Winterharde planten moeten vorstbestendig moeten zijn. Deze planten hebben bij extreem koude omstandigheden geen extra bescherming nodig en kun je de hele winter buiten laten staan. Zo geven ze wat kleur aan je tuin en komen ze in het voorjaar weer opnieuw tot bloei. Dit zijn onze favorieten.

Dalmatiëklokje (Campanula portenschlagiana)

Campanula’s komen oorspronkelijk voor rond het Middellandse Zeegebied, de Balkan en de Kaukasus. Het is een zomerbloeier en hij wordt niet veel hoger dan zo’n 20 centimeter. Na de bloei kun je hem het beste terugknippen zodat hij mooi compact blijft. Te koop bij o.a: Directplant.nl

Winterharde planten

Kerstroos (Helleborus)

In de koude maanden van het jaar geeft de Helleborus, ook wel bekend als de kerstroos, charme naar je wintertuin. Wat deze vaste, bloeiende en winterharde planten extra bijzonder maakt, is zijn vermogen om te gedijen in de schaduw(rijke delen van de) tuin. Perfect dus voor die lastige hoekjes waar de zon zich minder laat zien. Deze winterbloeier er kleur toe. Zijn bloemen variëren in kleur, van subtiel wit en geelgroen en zachtroze tot (bordeaux)rode of zelfs bijna zwarte bloemen. De Helleborus bloeit van januari tot april.

winterharde planten

Winterharde planten: Skimmia rood (Skimmia japonica)

Met opvallende rode bloemknoppen en een donkergroen blad is deze plant in de winter een echte blikvanger. Van origine komt hij uit China, japan en Zuid-oost Azië en hij wordt ongeveer 20 centimeter hoog. In de bloeiperiode zijn er witte kleine bloemetjes te zien. Deze planten zijn te koop bij: Plantnu.nl, Warentuin

Winterharde planten

Viburnum (Viburnum bodnantense ‘Charles Lamont’)

Winterbloeiende heester met geurende roze bloemen die later naar lichtroze verkleuren. Een van de eerste winterbloeiers, ofwel winterharde planten, begint soms al in november.
Bloeiperiode: november-april, hoogte 200 cm

FOTOGRAFIE ANNA RUBINGH

Winterharde planten: Klimop (Hedera hibernica)

De Klimop is inheems in Europa, Azië en Noord-Afrika. Hij groeit tegen alles op en kan voor een erg idyllisch effect zorgen. Daarnaast is deze plant zeer winterhard en vermeerdert hij zich erg gemakkelijk. Door zijn mooie bladvorm vinden wij deze plant een aanwinst voor elke tuin.

Winterharde planten

BEELD: PEXELS

Lees ook:

Voorjaarsbloeiende bloembollen planten, én bollennieuws De Geldboom: alles wat je moet weten Herfstwandelingen op landgoed Amelisweerd


Gratis voor jouMeer Tuin