Winterbloeiers: 6x de beste voor in je tuin

Linde Verhulst

7 December 2023

winterbloeier

Winterbloeiers: geef je tuin wat kleur door mooie varianten toe te voegen. In de wintermaanden komt de natuur tot rust. Planten trekken zich terug om energie op te doen voor het voorjaar. Gelukkig zijn er ook planten die zich juist in de winter laten zien. Dit zijn de mooiste winterbloeiers.

6x planten met mooie winterbloemen:

1. Helleborus

We trappen het rijtje met mooie winterbloeiers af met Helleborus. De plant staat ook wel bekend als kerstkroos en is een echte winterbloem. De bloeiperiode loopt van eind januari tot begin april, maar in een milde winter kan de plant al begin januari beginnen met bloeien. De bekendste soort is de Helleborus niger. Deze heeft witte bloemen op een korte groene steel, de echte kerstkroos. Deze wordt zelfs al aangeboden rond de kerstperiode. Deze winterbloeier groeit het beste op een zonnige, halfschaduwrijke plek. De plant groeit het best op een kleiachtige grond en laat de plant niet uitdrogen.

Lees ook: De Helleborus: dankbare winterbloeier met veel varianten
Winterbloeiers

2. Winterviolen

Winterviolen bloeien de hele winter door, mits het niet vriest. Wanneer het vriest laten ze zichzelf slap hangen tot de temperatuur weer stijgt naar boven nul. Dan komen de kopjes vanzelf weer omhoog. Winterviolen zijn ook erg geschikt voor een bloembak op het balkon. Deze winterbloemen zijn goed te combineren met bloembollen. Zodra het mooie van de winterviolen eraf zijn, gaan de bloembollen eromheen juist groeien. Leuk om te combineren met tulpen.

Lees ook: 5x winterharde planten

winterbloeiers

3. Toverhazelaars

De Toverhazelaar, ook wel bekend als de Hamamelis, is een prachtige en een van de lekkerst ruikende winterbloeiers. De bloemblaadjes krullen op bij mist, regen of kou maar kan tegen de vorst. Zodra de zon verschijnt zullen ze weer ontvouwen. De plant neemt wel veel ruimte in beslag, dus denk goed na waar je hem plant. De toverhazelaar prefereert een plek in de zon of halfschaduw.

Lees ook: 6x bescherm je planten tegen vorst

winterbloeiers

4. Winterjasmijn

Deze plant is erg geschikt tegen een muurtje die gericht is op het noorden of oosten. De Winterjasmijn wordt ook wel een leiplant genoemd, dat is een klimplant die je moet leiden. De plant kun je in ieder soort grond neerzetten en bloeit van december tot februari met gele bloemetjes, ook als het vriest.  De plant groeit langzaam en zal uiteindelijk een hoogte bereiken van 3 meter. Kortom, een plant met prachtige winterbloemen.

winterbloeiers

5. Mahonia

Deze winterbloeier heeft een vorm van een kaboutermuts en blijft altijd mooi van kleur. De kleuren zijn geelachtig en dat blijft het ook in de winter. Mahonia begint met bloeien vanaf oktober. De plant verlangt naar een plekje in de zon. De bloemen groeien tot wel 20 centimeter en ruiken heerlijk wanner ze in bloei staan. Een echte aanrader voor deze periode! winterbloeiers

6. Winterakoniet

Eranthis hyemalis (winterakoniet) is een stinzenplant die makkelijk verwildert. Erg mooi en vrolijk in combinatie met sneeuwklokjes en krokussen. De bolletjes plant je in het najaar. Bloei februari-maart. Hoogte ± 7 cm. Standplaats (half)schaduw.

In deze tuin kun je winterakonieten bewonderen: Buitenkijker: in deze prachtige stadstuin is het volop lente

Haal winterbloeiers in huis

TIP: Heb je een weelderig bloeiende winterjasmijn of Helleborus in de tuin? Knip wat stelen af voor binnen, beide zijn uitstekende snijbloemen.

6x winterbloeiers in de Walburg Tuinen – van helleborus tot sneeuwforsythia

Aan het einde van de winter komen in de Walburg Tuinen zeeën van krokussen, sneeuwklokjes en helleborussen tot bloei, tegen een vurig decor van de rood bloeiende toverhazelaar. Seasons bewonderde de sprookjesachtige tuinen en is fan van deze 6 winterbloeiers. Verder lezen >>

Andere winter-inspiratie:

Lees ook: 10x handige tips bij het stekken in de winter

Wees lief voor de vogels: Zo help je tuinvogels de winter door

BEELD: ISTOCK, PIXABAY


Gratis voor jouMeer Tuin