Kerstsurprises met een verhaal

Anne Bonthuis

15 December 2016

Waarom sturen we elk jaar met Kerstmis een kaartje naar familie en vrienden? Of hangen we een sok of een adventskalender op? Vier doe-het-zelfideeën en hun ontstaansgeschiedenis. Achter elke traditie schuilt wel een verhaal.  advent

De naam ‘advent’komt van het Latijnse woord ‘adventus’, dat zoveel betekent als ‘komst’. Een adventskalender, een christelijke traditie die vermoedelijk in de negentiende eeuw is ontstaan, telt de dagen voor Kerstmis af. Meestal zijn dat er vierentwintig, met altijd vier zondagen. Van origine is de kalender een platte doos met luikjes. Tegenwoordig zijn er steeds meer originele variaties te vinden, zoals deze pakketjes. In elk doosje an een overweging of tekst zitten, maar er kan ook een lekkernij of een plaatje voor kinderen achter schuilgaan.

 L klein  

kerstkaart In Europa doet vanaf de vijftiende eeuw de wenskaart zijn intrede, vaak zelf gemaakt en dikwijls gestuurd aan een geliefde. De eerste, voor zover bekend, uitgegeven kerstkaart verschijnt in 1843 in Londen. Een zekere sir Henry Cole huurt artiest John Calcott in om een kerstkaart te ontwerpen. Hij laat er vervolgens duizend van drukken en verstuurt ze aan familie en vrienden. Voor die tijd waren er alleen met de hand getekende, zeer kostbare kaarten verkrijgbaar. Het jaar erop verschijnen een groot aantal gedrukte kerstkaarten in de winkels. Een modegril die wel zou overwaaien, was de publieke opinie..

  kaart klein  

sok De kerst-sok hebben we feitelijk te danken aan Sint-Nicolaas. Er bestaat een verhaal over een verarmde edelman, lang geleden, die drie dochters geen cadeaus kon geven. Op een dag hingen hun sokken bij de haard te drogen. Sinterklaas, die het schrijnende verhaal had gehoord, stopte er goudstukken in. De dames konden zodoende met een degelijke bruidsschat het huwelijk in. De traditie is vooral populair in Amerika, waar onze sint de Kerstman werd en in plaats van schoentjes sokken met cadeaus vult.

  11 klein  

eeuwenlang Het gebruik om elkaar cadeaus te geven in de donkerste tijd van het jaar is ouder dan Kerstmis zelf. Voordat het christendom, met de viering van Jezus’ geboortedag, zijn intrede deed, gaven de Romeinen elkaar al honderden jaren cadeaus rond allerlei feestelijkheden. Kennelijk lag het voor de hand om ook cadeaus te gaan geven met Kerstmis. Wellicht heeft meegespeeld dat de drie wijzen uit het Oosten geschenken voor de kleine Jezus meenamen. Later kwamen er de cadeautradities van Sinterklaas en de Kerstman bij. In Nederland geven de meeste mensen cadeaus op pakjesavond, maar ook rond kerst wordt inmiddels stevig uitgepakt.

zelf Zelf aan de slag met de modernere versies van deze kersttradities? Lees hier de werkbeschrijvingen! Adventskalender Nodig *bruin papier *24 cadeaus of spreuken *touw *label *datumstempel Werkwijze *Maak van uit een bruine kruidenierszak kleine zakjes/rolletjes. *Stop in elk pakketje een cadeautje of spreuk. *Wikkel er een touwtje omheen. *Bevestig een label met daarop de datum geschreven of gestempeld. *Hang de pakketjes/rolletjes op een leuke plek in huis. Kerstkaart Nodig *kerststempel *zwarte inkt *handgeschept papier *mooie enveloppen Werkwijze *Druk de stempel voorzichtig in de inkt en druk af op de kaart. Stempels, inkt en papier van www.posthumuswinkel.nl en bruine enveloppen van De Vlieger. Kerstsok Nodig *wollen sokken *kleine geschenken Werkwijze *Hang mooie, grof gebreide wollen sokken op en vul deze met kleine geschenken. Inpakpapier Nodig *bruin pakpapier *witte stempelinkt *karton *dennengroen *koord of lint Werkwijze *Bestempel het bruine pakpapier met witte stempelinkt, bijvoorbeeld met een stempel met ijssterren. *Knip uit karton een klein rondje. *Plak op het rondje een paar takjes dennengroen in de vorm van een ijsster. *Versier het pakje met een mooi lint of koord. Stempel en stempelinkt van www.posthumuswinkel.nl    


Gratis voor jouMeer Wonen