Geurig Lichtje

Anne Bonthuis

9 June 2015

Het Oostenrijkse designlabel Tante Lotte brengt de Tiroler Alpenweide de huiskamer in met de ‘Heumandl’. Aan of uit; de lamp verspreidt altijd de zoete geur van een vers gemaaid kruidengrasland.

Op zoek naar natuurlijke materialen voor zijn ontwerpen, stuitte Horst op het bedrijf Organoid Technologies in Fliess. Ze ontwikkelen onder meer meubeltextiel van geperst hooi, bloemen en kruiden uit de regio. “Toen ik de geur rook, stond ik direct weer in de Alpenwei. Met dit nieuwe materiaal had ik de sleutel in handen voor een nieuw soort Heumandl.” De statige vorm van het hooimannetje evolueerde op Horsts tekentafel tot een staande vloerlamp.

Die "Heumandl" Leuchte von Tante Lotte Designmöbel. Die Leuchte besteht aus einer verpressten Almwiese mit von Hand eingestreuten Blumen.

Iedere Heumandl wordt met de hand vervaardigd door Tante Lotte. De stof ‘Faunus Alma’ wordt daarvoor geleverd door Organoid Techologies, die het samenstelt uit hooi en kruiden van een alp op 1400 meter hoogte. “Het is hetzelfde mengsel als de boeren normaalgesproken voor hun vee laten groeien”, vertelt Horst.

Toen ik de geur rook, stond ik direct weer in de Alpenwei

Wie goed kijkt, ontdekt ook bloemen in de hooilamp. De margrieten worden door de stoffenproducent zelf geteeld. De goudsbloemen, lavendel en zonnebloemen zijn afgekeurd voor thee- en kruidenmelanges, maar komen hier prima tot hun recht. Na het drogen worden ze stuk voor stuk met de hand in het hooimengsel gestoken alvorens dit door de pers gaat. “Elke lampenkap is uniek”, aldus Horst.

Rectificatie! In Seasons 5 is een foutje gemaakt bij de vermelding van het informatie-adres. Via www.tantelotte.at is informatie over de lamp te vinden en prijzen op verzoek via [email protected]


Gratis voor jouMeer Shopping