Soms valt het tegen wat er straks opkomt van de bloembollen die je nu plant. Het reservevoedsel in de bol is niet altijd genoeg om straks te bloeien. Daarom: geef bloembollen een boost. Om in het voorjaar te genieten van de kleuren en geuren van bloembollen, moet je nu aan de slag. De kleinste bloembollen bloeien als eerste. Sneeuwklokje, krokus en Scilla moeten eigenlijk al zijn geplant. Voor de grote bollen zoals tulp, sierui, narcis en Camassia is deze maand de perfecte planttijd.
Zo plant je bloembollen
Plant de bol twee keer zo diep als de bol groot is. Gebruik een plantschopje met een maatverdeling of een bollenplanter (zie foto).
Geef bloembollen een boost
Soms valt het tegen wat er opkomt van de bollen. Het reservevoedsel in de bloembol is niet altijd genoeg om straks te bloeien. Geef bloembollen een boost met Empathy Bulb Starter. Dat zorgt voor een goede beworteling en afwatering. Dit biologische product is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk en goedgekeurd door de Royal Horticultural Society. Strooi de bulbstarter bij het planten van de bloembollen. De mineralen uit zeewier en speciale bodemschimmels die de wortelgroei stimuleren, zorgen dat je tuin een klein Keukenhof wordt.
Nog even als reminder: de bollen-plantkalender
Voor een goed resultaat is het sowieso belangrijk om bloembollen op tijd te planten.
- Eind september – begin oktober – Vroegbloeiende bollen, zoals sneeuwklokje, krokus en winterakoniet, stop je ook vroeg de grond in. Bij voorkeur eind september tot begin oktober. Uitzondering op de regel: hondstand plant je ook in deze periode, hoewel die laat bloeit (april).
- Vanaf half oktober tot in december – Nu kunnen narcis, tulp en overige bolgewassen de grond in. Sierui (Allium) en voorjaarsanemoon (Anemone coronaria) kun je als laatste planten, tot in december.
- Houd de bollen na het planten vochtig, dus als het even niet heeft geregend, pak de gieter er dan bij.
Lees hier meer over voorjaarsbloeiende bollen. FOTOGRAFIE IBULB, ISTOCK | TEKST MARIE TROMP