Bollen planten: dit is de beste tijd om bollen te planten

Mariëtte Laan

30 September 2022

bloembollen

Bollen planten! Bloembollen kunnen nu al de grond in. Hoe eerder ze erin gaan, hoe eerder ze in het voorjaar hun neuzen boven de grond uit steken.

bollen planten - bollen - bloembollen

Zo plant je bloembollen

Plant een bol 2 tot 3 maal zo diep als de hoogte. Strooi een mengsel van bollen in de border en plant ze waar ze neerkomen voor een natuurlijk effect. Wied voordat je de bloembollen plant al het onkruid uit de border. Dan heb je daar verder geen omkijken meer naar.

Voor een bollenweitje plant je de bollen eerst op de juiste diepte en legt er daarna graszoden overheen.

Bolleninspiratie van een kenner

bloembollen - tuin

Nu plant je bloembollen om komend voorjaar te genieten van alle verrassingen die omhoog schieten. Maar welke bollen planten we en wanneer bloeien ze? Voor inspiratie vragen we wat bollenexpert Jacqueline van der Kloet zelf plant:

Voor vroeg in het voorjaar kies ik de tweekleurige Crocus ‘Vanguard’ met zijn onwaarschijnlijk blauw-grijze kleuren.

Voor het hoogseizoen, april-mei, heb ik al eerder bloembollen geplant, maar er moet nog meer in. Voor erbij heb ik gekozen voor de zachtgele tulp ‘World Friendship’ – toepasselijke naam in deze tijden – vanwege de lange bloeitijd en de goede meerjarenbloei.

En voor laat, vanaf eind mei gaat eerst Ornithogalum ponticum ‘Sochi’ de grond in, een witte hoge vogelmelk, gevolgd door een hoge (tot 120 cm) sierui: Allium ‘Red Mohican’, spectaculair in knop (een soort kaboutermuts), en ook spectaculair tijdens de bloei: dieprood met een kuifje van crème-witte bloemetjes. Hij begint half juni en bloeit nog.”

Boek over bollen

Leuk om te weten: het nieuwste boek van Jacqueline, ‘Bollenwijzer – Toveren met bollen en vaste planten’, ligt binnenkort in de winkel.

Tijdens het Bloembollenfestijn in april kun je Jacqueline’s hand van bollen planten bewonderen in De Theetuin in Weesp, www.theetuin.nl

TEKST MARIËTTE LAAN, MARIE TROMP | FOTOGRAFIE IBULB

LEES OOK: Voorjaarsbloeiende bloembollen planten, én bollennieuws


Gratis voor jouMeer planten & tuin