DIY: 4 decoratie-ideeën voor groen boven je kersttafel

Marloes Blom

12 December 2020

groendecoraties kerst

De tafel is gedekt, de kaarsen aangestoken en het hele huis geurt naar eucalyptus en groene kruiden. Want dit jaar komt de kerstversiering uit eigen tuin. Deze 4 creaties hang je ergens op een plekje mooi in het zicht. Al dan niet boven de kerstdis.

1. Good old kerstkrans

Deze krans heeft een basis van ijzerdraad waar je verschillende soorten groen aan vastmaakt, onder andere eucalyptustakken. De takken van de blauwe gomboom (Eucalyptus globulus) met zijn sikkelvormige, glanzende bladeren zitten helemaal rondom. Wil je de krans bewaren? Ook ingedroogd is hij mooi. groendecoraties kerst

2. Midwinterwolk

Als een wolk van frêle, groene veertjes hangt de Asparagus acutifolius boven de kersttafel. Wilde asperge blijft het hele jaar groen en de takken zijn een beetje stekelig, waardoor ze makkelijk in elkaar haken. Laten ze toch los, dan kun je een dun ijzerdraadje gebruiken om ze bij elkaar te houden. Een paar touwtjes (bijvoorbeeld vissersdraad) zijn voldoende om de wolk aan het plafond te bevestigen. Op tafel liggen een paar bloeiende eucalyptustakjes. groendecoraties kerst Plaid Klippan € 79,75, glaswerk vanaf € 7,95, kaarsenstandaards vanaf € 24,95, kruk € 99,95, boerenstoelen (www.sjakies.com), kom, pastabord, dinerbord en schalen vanaf € 13,50, Hemisphere-collectie (lilokeramiek.nl), tafelkleed Gracie vanaf € 119 (brostecopenhagen.com), 16-delig bestek € 39,95 (casashops.com), glaswerk vanaf € 7,95, kaarsenstandaards vanaf € 24,95.

3. Bol met kronkelige takjes en besjes

Maak een bol van fijnmazig kippengaas, bekleed hem met mos en steek er wat kronkelige takjes (bv. wilde kamperfoelie) en kruiden in, zoals tijm, rozemarijn, salie, laurier, jeneverbes, roze peperbes en citroenverbena. Hang de bol op aan touwtjes of een oude ketting. Op de voorgrond: zalmroze papaver en in het flesje een takje zuurbes (Berberis), in het koperen potje zit citroenmelisse. groendecoraties kerst Vaasje € 16,95, sterretjesslinger, kaarsenstandaard en ‘koraal’(sjakies.com)

4. Feestelijk festoen

Een festoen is een langwerpig boeket dat op z’n kop aan de muur of een deur wordt gehangen. Deze is in lagen groen opgebouwd; onderaan het ingedroogde grijzige blad van het zilverkruiskruid (Jacobaea maritima) en eucalyptussoorten, in het midden een bloeiende eucalyptus met zalmroze bloemen. Daarboven en rechtsboven twee grote gedroogde Protea’s en de grijze bolletjes van Brunia nodiflora. Door het hele boeket zijn takjes tijm, salie, lavendel en rozemarijn gestoken. Bind alle takken met een robuust touw aan elkaar. Een festoen blijft lang goed doordat alles mooi indroogt. groendecoraties kerst CREDITS: STYLING & TEKST JOSÉ SPAANS I FOTOGRAFIE STEPHANIE DRIESSEN I GROENARRANGEMENTEN TUIN VAN JUDITH Seasons kerst 2020Dit mooie DIY kerstgroen komt uit de extra dikke kersteditie van Seasons – met daarin ook:

  • Decoreer feestelijk met goud
  • Verwelkom warm met een lichtjeskroon
  • 16x karamel & vega kerstmenu
  • 12x kerstboom anders
  • 8 wenskaarten

Je bestelt Seasons 12 eenvoudig online in de webshop – je betaalt géén verzendkosten.

Ook mooi met kerst


Gratis voor jouMeer Styling