Sneeuwklokjes verplanten en vermeerderen: zo doe je dat

Mariëtte Laan

24 January 2020

sneeuwklokjes

Sneeuwklokjes verplanten en vermeerderen…. kom mee de tuin in, ontdek wat er nu bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes in januari.

sneeuwklokjes

Verplanten en vermeerderen

De eerste sneeuwklokjes bloeien! Wil je er een aantal verplaatsen of meegeven aan vrienden en familie, steek ze dan diep uit, met bol en loof. Plant ze op de nieuwe plek even diep als ze oorspronkelijk stonden. De Belgische Cathy Portier, kweker en sneeuwklokjesexpert, vertelt hoe eenvoudig het is zelf sneeuwklokjes te vermeerderen: “Het best verplant je sneeuwklokjes als ze in bloei staan. Dan heb je een beter idee van het effect in de tuin. Graaf de bolletjes op, deel ze en plant ze meteen terug op de gewenste plek. Als je dat elk jaar doet, krijg je binnen enkele jaren een flinke groep. Plant ze op plekken waar het gazon niet groeit of niet vroeg in het jaar gemaaid wordt. Ook een idee is beplanting in de kale grond onder bomen waar in het voorjaar veel licht komt, maar waar later te weinig zon is voor goede grasgroei. In schaduwrijke bostuinen doen sneeuwklokjes het bijzonder goed. Je kunt ze ook laten verwilderen tussen vaste planten en onder heesters.”

Cathy’s kwekerij bezoeken?

In het seizoen organiseert Cathy speciale sneeuwklokjesweekends, inclusief rondleidingen door de wintertuin in Brugge. Kijk voor de agenda en de openingstijden op www.galanthus.be.

Sneeuwklokjes in pot

sneeuwklokjes Bij tuincentra en bloemisten zijn nu volop bloeiende sneeuwklokjes (Galanthus) te koop. Zet ze als groep in verschillende potten op de tuintafel of plant ze juist bij elkaar in één grote pot of bak. Indrukwekkende combinatie van planten voor een grote pot:

  • sneeuwklokjes, bijvoorbeeld de heerlijk geurende Galanthus ‘Sam Arnott’
  • kornoelje Cornus sanguinea ‘Midwinter Fire’
  • slangenbaard Ophiopogon planiscapus ‘Niger’

De rode takken van de kornoelje zet je in het midden van de pot, daaromheen plant je de bloeiende klokjes en aan de buitenste rand zet je slangenbaard. Het langwerpige zwarte blad valt heel fraai over de rand.

Haal sneeuwklokjes naar binnen voor het eerste voorjaarsgevoel

sneeuwklokjes Alle soorten sneeuwklokjes zijn geurig, zeker binnen in een vaasje. Alleen is ze zo niet een lang leven beschoren. TIP Voor langer plezier van deze klokjes binnen: koop een paar potjes bloeiende sneeuwklokjes bij het tuincentrum, haal ze uit hun pot en zet ze bij elkaar in een grote glazen vaas. Geef de kluiten geregeld water, want ze mogen niet uitdrogen. Ook leuk voor in huis: een kokedama van sneeuwklokjes, om zelf te maken. FOTOGRAFIE PAULINE JOOSTEN | TEKST MARGRIET DE GROOT EN MARIE TROMP


Gratis voor jouMeer tuin