Voorjaarsbollen: laatste kans voor krokus en sneeuwklokje!

Mariëtte Laan

2 oktober 2020

voorjaarsbollen - voorjaarsbloemen - krokus - sneeuwklokje

Voorjaarsbollen planten, laatste kans voor krokus en sneeuwklokje… kom mee de tuin in, ontdek wat er bloeit en gebeurt, en vooral wat je kunt gaan doen. Want niets fijner dan je mouwen opstropen en aan de slag. Tuinklusjes voor september-oktober. voorjaarsbollen - voorjaarsbloemen - krokus - sneeuwklokje Voorjaarsbollen plant je nu, de grond is nog lekker warm. Verheug je meteen op de dag dat al dat kleurrijke goed omhoog schiet en je die grijze, natte herfst- en winterdagen op slag doet vergeten. Het voorjaarsfeest begint met krokus en sneeuwklokje die zo snel mogelijk de grond in moeten.

Welke voorjaarsbollen plant je wanneer?

voorjaarsbollen planten - krokus - sneeuwklokje - warme grond

  • Eind september-begin oktober: voor vroegbloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, krokus en winterakoniet, geldt dat je ze ook vroeg in de grond stopt.
  • Vanaf half oktober: blauwe druifjes, kievitsbloemen, narcissen, tulpen en andere bolgewassen.

voorjaarsbolllen - voorjaarsbloemen - ichtroze druifje -Muscari 'Pink Sunrise' TIP (Blauwe) druifjes zijn er ook in zachtroze (zie hierboven Muscari ‘Pink Sunrise’), wit, donker- en babyblauw. Ze bloeien vanaf eind maart en zijn, op een warme plek, heel sterk en komen elk jaar terug.

  • Tot in december: sierui (Allium) en voorjaarsanemoon (Anemone coronaria). als laatste geplant kunnen worden, tot in december.

TIP Houd de bollen na het planten vochtig, dus als het even niet heeft geregend, pak de gieter en geef ze water. Een fijn adres voor voorjaarsbollen en verwilderingsbollen is Meeuwissen in Voorhout. Dit wil je weten: lees hier over bloembollen planten tegen de eikenprocessierups.

Voorjaarsbollen bewaren

Voorjaarsbollen plant je bij voorkeur zo snel mogelijk na aanschaf. Lukt dat niet, zet de zakken met bollen dan open zodat er voldoende lucht bij kan en bewaar ze op een donkere, droge en koele plek (rond de 15 °C). Bollen die snel uitdrogen, bewaar je in een bak met zand of turfmolm tot je ze plant.  Het gaat dan om de bollen die snel uitdrogen, zoals die van sneeuwklokje (Galanthus), winterakoniet (Eranthis), kievitsbloem (Fritillaria) en daslook (Allium ursinum). FOTOGRAFIE ISTOCK EN IBULB


Gratis voor jou



Meer Tuin