Amazone in een atelier

Anne Bonthuis

21 January 2016

Saskia Pfaeltzer laat zich graag inspireren door de edele viervoeter. Haar beelden van paarden dansen verstild in veelkleurig brons of klei met een lichte scherf.

In het atelier duwt ze met sterke vingers ruwe brokken bruingekleurde was op hun plaats. Het materiaal wordt warm in haar handen en laat zich vormen tot de contouren van een paard en ruiter. Soms gebruikt ze een paletmes en ‘smijt’ hompen was op het skelet van rolletjes krantenpapier. De huid houdt ze bewust ruw, als een golvende zee van vingerafdrukken en vegen. “Ik heb een hekel aan glad”, zegt Saskia Pfaeltzer. “Het moet leven.”

Chinees paard, klei

Saskia werkt graag met verschillende materialen zoals was, klei, brons en zelfs piepschuim. Ze laat zich ook niet ringeloren door afmetingen. In haar ‘buitenatelier’ onder de rook van het Belgische Mol hakt ze metershoge paarden uit ‘keihard’ Belgisch hardsteen.

paarden in het bos

“Als ik dat in mijn Amsterdamse atelier zou doen, dan worden de buren gek.” En dus zien daar vooral kleinere beelden het levenslicht, veelal gegoten in brons met witte, roze of roodbruine aderen en vegen. “Ik bewerk ze met zuur en als ik de vlam erop zet, dan verschijnen die prachtige tinten.”

the artist herself

Meer dan alleen paarden Saskia Pfaeltzer creëert in opdracht en als vrij werk beelden in o.a. steen, brons, klei en gips en schilderijen. Het paard is een geliefkoosd onderwerp, maar ze giet ook portretten in brons en vervaardigt schilderijen en tekeningen. www.saskiapfaeltzer.nl Tekst Alexander Schlangen | Fotografie Saskia Pfaeltzer, Dennis Brandsma | Styling Susanne Houx


Gratis voor jouMeer Adressen