Over zoete wegen

Anne Bonthuis

26 February 2016

In het prille voorjaar vindt er een roze explosie plaats in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Tussen de gemoedelijk dorpen rijgt zich een lint van geurig bloeiende amandelbomen aaneen. Amandelbomen in Duitsland? Ja. En er wordt allerlei lekkers van gemaakt. Want wat dacht u van rosé van amandelbloesem? In Seasons 3 een mooie reportage van onze journalisten die een wandelroute aflegden langs de bloeiende roze pracht.amandelbloesem

Meestal is het zo eind maart, begin april, dat de Palts helemaal in zoet geurend roze is gehuld. En niet van de appel- of perenboom, zoals je zou verwachten in Noord-Europa, maar van de amandelboom, een ver familielid van de roos. We kennen de boom uiteraard van het gebied rond de Middellandse Zee, waar hij in grote aantallen voorkomt en vanaf half februari al vroeg het voorjaar aankondigt.

Maar ook dichter bij huis staat hij kennelijk zijn mannetje. Anders dan in de meer zuidelijke contreien, waar hele velden ermee vol staan, volgen de Duitse amandelbomen een typisch langgerekt patroon. Ze zijn namelijk geplant langs de doorgaande weg die de bekende wijndorpen in het gebied met elkaar verbindt. Vooral in en rondom Gimmeldingen, Haardt en Koningsbach kom je er opvallend veel tegen. Meer lezen? Dat kan in Seasons 3.

Wandelroute De amandelroute in Rijnland-Palts koppelt prachtige bloesems aan golvende vergezichten, zoete hapjes en lokale wijnhuizen. De route is 77 kilometer lang en voert langs fraaie, historische dorpen en stadjes als Wachtenburg, Deidesheim en Gimmeldingen en van Bad Durkheim in het noorden tot Schweigen-Rechtenbach in het zuiden.

duitsland kaartje

De meeste amandelbomen staan langs de Zuidelijke Wijnstraat (Südliche Weinstrasse). Afhankelijk van het weer start het bloesemseizoen op 1 maart en eindigt rond 26 april. Er zijn in die periode diverse festiviteiten en markten. De route wordt met zachtblauwe bordjes met een roze amandelbloesem aangegeven.

Langs de route, vooral in het centrum van dorpjes en stadjes, vindt u veel wijnhuizen, vaak met een eigen restaurant. Langs de route zijn verschillende korte rondwandelingen mogelijk, variërend van 5 tot 11 kilometer. In het bloeiseizoen staan er diverse webcams opgesteld, zodat belangstellenden ook op afstand de bloei kunnen volgen.wandelaar

Klik hier voor het openen van de webcam.


Gratis voor jouMeer Overig