Etappe 10: Ommen – Hellendoorn

Anne Bonthuis

20 May 2016

Ommen – Hellendoorn 20 km

  • Landschap: heuvelachtig, bos en heide
  • Wandelaars: Ankie de Feyter en Gabrielle de Vries
  • Logeeradres: Hotel de Beyaardier, Rijssen
  • Tijdstip: augustus
  • Weer: 25 graden

Over heuvels en rivíeren… Dit oeroude wandellied is helemaal op z’n plaats

Ineens is het vlakke Nederland helemaal zo vlak niet meer, merken we lopend vanaf Ommen door het boerenland van Overijssel. Eerst is daar de 33 meter hoge Besthemerberg die moet worden bedwongen, een voorbode van de naderende Sallandse Heuvelrug. Wat zijn we blij zijn met een extra flesje water in de rugzak. Gelukkig treffen we afdalend langs de Steile Oever bij Nieuwe Brug ook twee eetgelegenheden langs de weg. We kiezen zonder schuldgevoel voor de snackbar, gesterkt door alle ‘afgeklommen’ calorieën. Een patatje speciaal met kroket, wat kan dat soms goed smaken.

Met deze inwendige versterking lopen we monter verder over het heuvelachtige heidelandschap. Dit voelt als het echte wandelwerk: over heuvels en rivíeren… Het zingen van dit oeroude wandellied is hier helemaal op z’n plaats. Op naar het letterlijke hoogtepunt van deze etappe: de tachtig meter hoge Archemerberg. Wat een fantastisch vergezicht krijgen we daar! Een grote beloning voor alle zweetdruppels tijdens de klim.

Knopenlaatje-etappe10

Zo ook het vervolg van ons pad over de flanken van de heuvelrug. Een wondermooie route waar we enorm van genieten, ondanks de buiige regen die ons af en toe overvalt. Als we ook de Lemererberg zijn gepasseerd, een bijzonder natuurreservaat, zien we het landschap weer wat ‘vernederlandsen’. Bij de oversteek over het Overijssels Kanaal stoppen we nog even voor een versnapering uit de rugzak.

Het einde van de etappe is in zicht, maar het Pieterpad heeft nog een toegift in petto: de bosrijke Eelerberg. Het is goed te zien dat we ons hier op een voormalig landgoed bevinden, zo prachtig is het aangelegd. Eenmaal op de Schapenmarkt in Hellendoorn weten we net op tijd de bus naar Rijssen te nemen, waar een fijne logeerplek op ons wacht: Hotel de Beyaardier. Met recht een plek om bij te komen van onze klimpartijen.

De adressen

Restaurant De Nieuwe Brug Lemelerweg 13, Ommen www.denieuwebrugommen.nl Hotel de Beyaardier Schild 4, Rijssen www.beyaardier.nl


Gratis voor jouMeer Pieterpad-wandelingen