Salvia: tips & tricks van de kweker

Marloes Blom

15 juni 2022

Salvia

We keken onze ogen uit, bij Kwekerij de Tuinstek, van Anneke en Peter Konijn – met de meest prachtige salvia’s. We noteerden maar wat graag wat tips & tricks om deze mooie planten zo lang mogelijk mooi te houden.

Soorten salvia’s en verzorging 

De meeste salvia’s staan graag in de volle zon, er zijn echter ook enkele soorten die wat schaduw verlangen. Salvia’s kunnen niet goed tegen natte voeten, zeker niet in de winter. De grond moet vruchtbaar en goed doorlatend zijn.

Over het algemeen moeten salvia’s die hier van oorsprong niet vandaan komen, zoals microphilla’s en veel kuipplanten, in de winter vrij droog staan. Veel soorten zijn matig winterhard. Inheemse soorten zoals bossalie, veldsalie en kranssalie zijn bijzonder goed winterhard. Wanneer je na de hoofdbloei de uitgebloeide bloemen verwijdert, volgt later in het seizoen een nieuwe bloei.

  • Eenjarigen bloeien zeer rijk en langdurig in opvallende kleuren. Omdat de bloei veel van de planten vergt, is regelmatig bijmesten gewenst. Eenjarigen groeien ook prima in potten.
  • Vaste planten zijn geschikt voor vaste bloemenborders, plant ze in groepen voor een groots effect.
  • Halfheesters bezorgen je gedurende het hele tuinseizoen een overdaad aan kleine bloemetjes. In april mag de plant voor een derde teruggesnoeid worden.
  • Kuipplanten komen oorspronkelijk uit (sub)tropische gebieden en zijn daardoor niet winterhard. Zet deze planten tijdens de wintermaanden vorstvrij weg.
  • Eetbare salvia gebruik je in de keuken om gerechten op smaak te brengen.
Salvia
Salvia ‘Love and Wishes’
Salvia
Salvia microphylla ‘Royal Bumble’

CREDITS: TEKST MARIEKE DE GEUS | FOTOGRAFIE BARBARA GROEN

Meer kwekerstips

  • Ze bloeien lang, in uitbundige kleuren, zijn makkelijk te vermeerderen en dankbaar op alle fronten. Phloxen (Phlox paniculata) oftewel vlambloemen zijn ideale kandidaten voor de vaste-planten-border, en in de bloemenpluktuin verdienen ze een ereplek. Kweker Marcel de Wagt deelt zijn beste flox tips met ons.
  • Bij kwekerijen haal je niet alleen mooie, maar ook gezonde, dus sterke planten. Hoe doet zo’n kweker dat? Deze keer in ‘3 vragen aan de kweker’: Frank en Monique Radder van Puur-Aroma over het kweken van biologische kruidenplanten.
  • De ene bottelroos is de andere niet. Sommige stelen zijn kort met volle trossen, andere juist lang en zwierig met maar een enkele bottel eraan. Kwekers Eddo de Veer en Peter van de Pol van kwekerij De Pol weten er alles van: ze kweken zestig soorten heesterrozen, puur en alleen voor de rozenbottels. Ze delen hun favoriete rozenbottels met ons.


Gratis voor jou



Meer planten & tuin