7x favoriete rozenbottels van de kwekers

Marloes Blom

28 October 2020

Rozenbottels

Vier jaar geleden werd op de kwekerij de hulp ingeroepen van Eddo de Veer om de rozenbottels weerbaar te telen. Als veredelaar is Eddo op zoek naar multiresistente soorten waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

De ene bottelroos is de andere niet. Sommige stelen zijn kort met volle trossen, andere juist lang en zwierig met maar een enkele bottel eraan. Kwekers Eddo de Veer en Peter van de Pol van kwekerij De Pol weten er alles van: ze kweken zestig soorten heesterrozen, puur en alleen voor de rozenbottels. Ze delen hun favoriete rozenbottels met ons.

Rozengaard vol bottelrozen

Peter van de Pol runt samen met zijn vader veredelingsbedrijf Plant Research Overberg met rozenonderstammen als specialiteit. “In zijn zoektocht naar de ultieme onderstam veredelde mijn vader vele duizenden nieuwe rozen. Zo stond er begin jaren negentig ineens een doornloze soort in een testveld. Hij droeg mooie volle trossen met kleine rode rozenbottels. De struik was bovendien vrij van meeldauw, een gevreesde schimmelziekte bij rozen. Een blijvertje dus. Mijn vader noemde hem ‘Fair Jewel’. Het werd een van de eerste rozenbottelsoorten die je bij de bloemist kon kopen.” Op zijn eigen land besloten Peter en zijn vader twaalf jaar geleden verder te gaan met de veredeling van sterke en onderscheidende bottelrozen. Inmiddels staan er zestig verschillende soorten. Elk najaar worden hier duizenden takken als snijbloemen geoogst. “De rozenbottelteelt is dus eigenlijk begonnen als een spin­off van de onderstammen.” Vier jaar geleden werd op de kwekerij de hulp ingeroepen van Eddo de Veer om de rozenbottels weerbaar te telen. Als veredelaar is Eddo op zoek naar multiresistente soorten waarbij geen chemische bestrijdingsmiddelen nodig zijn.

Rozenbottels

Rozenbottelteler Peter van de Pol. Foto: Sietske de Vries

 
Rozenbottels

Veredelaar Eddo de Veer. Foto: Sietske de Vries

7x favoriete rozenbottels van de kwekers

Het toptrio volgens Eddo: 1. Rozenbottel ‘Waronne’ “Deze verkleurt heel mooi van geeloranje naar rood. In alle schakeringen oogst ik de zijtakken. Bijzonder is ook het zwarte oogje op de bottel.” 2. ‘Plenty’ “Geeft volle trossen die op heel veel stelen uit een hoofdsteel groeien. Het zijn mooie, grote rode knikkers.” 3. Nummer 9 – een vooralsnog naamloze rozenbottel “Deze is bijzonder omdat ik hem ook als groen botteltje kan veilen in augustus.” De vier favorieten van Peter: 4. Kastanjeroos ‘Rosa roxburghii’ “De bottels van deze kastanjeroos lijken op kastanjebolsters.” 5. Tuinroos ‘Pleine de Grâce’ “De oranje, ovale bottels van tuinroos ‘Pleine de Grâce’ zijn mooi én lekker.” 6. Gallicaroos ‘Scharlachglut’ of ‘Scarlet Fire’ “Deze geeft enorme, oranjerode bottels.” 7. ‘Flammentanz’ Een superbottelaar, deze rood bloeiende klimroos van veredelaar Kordes. Prachtig in de tuin.”

Hier koop je zulke mooie siertakken

De mooie lange rozenbotteltakken van Eddo en Peter vind je onder meer bij onderstaande bloemenzaken – vanaf ongeveer eind augustus tot de eerste week van november. Het fijne van rozenbottels: ze behouden hun sierwaarde, zelfs al zijn ze ingedroogd. Je hebt er dus enorm lang plezier van!

rozenbottels

Styling Henrieke Lankveld | Foto Sietske de Vries

Meer lezen

  • De volledige reportage over kwekerij De Pol in Scherpenzeel (+ meer mooie foto’s) lees je in editie 11 van Seasons – online te bestellen via de webshop.
  • Ode aan de rozenbottel

CREDITS: TEKST MIRJAM ENZERINK | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES | BLOEMSTYLING HENRIEKE LANKVELD


Gratis voor jouMeer planten & tuin