Biologische kruidenplanten – zo doet de kweker dat

Mariëtte Laan

20 August 2021

kruidentuintje in pot - Biologische kruidenplanten - in pot -

Bij kwekerijen haal je niet alleen mooie, maar ook gezonde, dus sterke planten. Hoe doet zo’n kweker dat? Deze keer in ‘3 vragen aan de kweker’: Frank en Monique Radder van Puur-Aroma over het kweken van biologische kruidenplanten. rozemarijn Capri in pot - biologische kruidenplanten Bij biologische kruidenkwekerij Puur-Aroma in het Limburgse Margraten (LB) kweken Frank en Monique Radder hun biologische kruidenplanten, eetbare bloemen en groenten in potten in halfopen tunnelkassen.

3 vragen aan Frank en Monique over biologische kruidenplanten

kwekerij Puur-Aroma - biologische tuinkruiden - tunnelkassen

1 Jullie kweken niet in de open lucht, wat is daar de reden van?

“De meeste kruidenplanten houden van warmte, dan komen de aroma’s beter uit. De halfopen kas warmt snel op en via de open onderkant waait het lekker door wat schimmels voorkomt. Zet ze bij je thuis ook op een zonnige plek en niet tegen elkaar aan groeiend. Dat maakt echt een verschil.” verschillende kruidenplanten in pot- biologische kruidenplanten

2. Hoe houden jullie al die soorten gezond?

“Juist doordat we zo veel verschillende soorten kweken, houden de planten elkaar gezond. Ze zorgen voor biodiversiteit, de een weert luizen en de ander trekt nuttige insecten aan. We gebruiken geen gewasbeschermingsmiddelen of kunstmest, de planten zijn immers om op te eten.”

Rosmarinus officinalis Capri - rozemarijn 'Capri'- kruipende kruidenplant

Kruipende rozemarijn ‘Capri’, ook mooi in de border.

3. Welk kruid combineert mooi in de border?

”De kruipende rozemarijn ‘Capri’. De blaadjes zijn even smakelijk als die van de gewone soort. In een schaduwborder kun je losgaan met munt. Elke soort heeft een ander blad en een andere smaak. We kweken hier verschillende muntsoorten. In een grote pot is de Kaapse knoflook (Tulbaghia) een aanrader. De bloem lijkt op een Agapanthus. De pittige knoflooksmaak zit in het blad én in de bloemen.”

Kaapse knoflook - Tulbaghia

Zowel blad als bloem van de Kaapse knoflook (Tulbaghia) is eetbaar.

Hier vind je de kwekerij

Puur Aroma, Pasveld 4, Margraten (LB), www.puur-aroma.com Voor particulieren is de kwekerij op zaterdag open van 9.00 tot 16.00 uur. De kruiden in pot zijn ook te koop bij natuurvoedingswinkels en tuincentra. Kijk voor verkoopadressen op de website. De eetbare bloemen en groenten vind je op je bord terug bij verschillende restaurants. Lees hier meer over kwekerij Puur Aroma. Ook leuk om te weten en te doen: Zo snoei en droog je kruidenplanten. TEKST: MARIE TROMP | FOTOGRAFIE: ISTOCK, PUUR AROMA


Gratis voor jouMeer planten & tuin