Salvia nemorosa: snoeien, standplaats en winterhardheid

Marjolein ter Braak

26 January 2024

Salvia nemorosa

Salvia nemorosa, een inheemse soort, wordt ook wel de bossalie genoemd. Een heerlijke plant voor in de tuin. Wel winterhard, maar niet altijd wintergroen. Lees in dit artikel hoe dat zit, welke planten er passen bij de bossalie en wanneer en hoe je de Salvia nemorosa snoeit.

Een lippenbloem

Salvia nemorosa behoort tot de lipbloemenfamilie, net als deze zomerbloeier en deze mooierd. Bij de Salvia nemorosa is duidelijk te zien waarom. De familie ontleent zijn naam namelijk aan de kroonbladeren die de vorm hebben van een boven en onderlip. Bij de ‘hot lips‘ (ook lid van de familie) is dat ook duidelijk te zien. De bloemen van de Salvia Nemorosa zijn blauw/paars. In deze familie zitten veel planten met aromatische werking, en er worden er dan ook veel in de keuken gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan basilicum, marjolein, munt, tijm en salie, maar ook bijvoorbeeld chiazaad. De bij kan de geur van de bossalie ook waarderen, dus met de plant verwelkom je ook de bij in je tuin.

Meer over salvia? Lees: Salvia: tips & tricks van de kweker en Zot op salvia: kwekerij de Tuinstek

Salvia nemorosa zaaien

In het voorjaar (maart/april) kun je Salvia nemorosa zaaien onder glas. Je moet wel geduld hebben, want dit is een langzame kiemer. Afhankelijk van wanneer je gezaaid hebt, zijn de plantjes in mei groot genoeg om uit te planten in de tuin. Direct in de grond zaaien kan vanaf juli tot ongeveer oktober.

Standplaats

De bossalie houdt van de zon. Zet ‘m dus het liefste op een zonnige plek. Sommige varianten van de Salvia nemorosa verdragen ook goed halfschaduw, zoals de ‘Ostfriesland’. Over die soort lees je hieronder nog meer. Zet de bossalie bij voorkeur in niet te natte grond.

Welke planten passen er bij Salvia nemorosa?

Salvia nemorosa, met zijn blauw/paarse bloemen combineert goed met andere vaste planten die bloeien in complementaire kleuren. Dus kleuren die tegenover elkaar staan in de kleurencirkel. Denk bijvoorbeeld aan de rood/roze variant van echinacea, en de gele rudbeckia. Deze combinaties geven een dynamisch en kleurrijk bloembed. Maar je kunt ook gaan voor ton sur ton, met bijvoorbeeld lavendel en blauwe lupine.

Salvia nemorosa

Hoe en wanneer moet je Salvia nemorosa snoeien?

De beste tijd om Salvia nemorosa te snoeien is in maart. Knip de verdorde bloemen af en verwijder dode of lelijke bladeren. Na de bloei in het voorjaar kun je nogmaals de bloemen wegknippen. Als je dat doet, trakteert de bossalie je op een tweede bloei in het najaar.

Een goede maand om te snoeien is in maart. Lees in dit artikel welke planten je onder andere kunt snoeien in maart, en gebruik onze snoeitips: Tuinklusjes voor maart: snoeien!

Is Salvia nemorosa winterhard en wintergroen?

Op de vraag of de bossalie winterhard is, kunnen we kort zijn: ja. Maar of-ie wintergroen blijft, hangt af van de soort. Sommige varianten van Salvia nemorosa, zoals ‘Mainacht’, blijven inderdaad wintergroen. Maar bijvoorbeeld de ‘Ostfriesland’, is niet wintergroen. Deze planten sterven boven de grond af in het late najaar. Hun dorre stengels en zaadhoofden blijven wel zichtbaar tijdens de winter (mooi met rijp), maar er is geen groen blad.

BEELD: UNSPLASH


Gratis voor jouMeer planten & tuin