Munt kweken in pot of tuin: een simpel stappenplan

seasons

30 mei 2023

munt

Munt kweken is dankbaar, want alle – en er zijn er nogal wat – soorten muntplanten zijn makkelijk te vermeerderen in de tuin of in potten. Welke standplaats is het beste voor munt? Kun je munt ook onder glas kweken? Op deze vragen krijg je antwoord en we geven ook nog wat lekkere recepten met munt.

Zelf munt kweken

Munt wil graag een plek in de zon of halfschaduw, veel voeding en voldoende water. In de zon groeien de planten mooi compact en krijgen een betere kleur, geur en smaak.

  • Plant munt in de tuin op een zonnige plek in vruchtbare, goed afwaterende grond.
  • Muntplanten groeien eerst de hoogte in om in de nazomer in de breedte uitlopers te maken. Om te voorkomen dat munt gaat lopen en de hele tuin overneemt, moet je ze afschermen. Plant ze in een bodemloze pot die je tot zeker 30 cm diep de grond in graaft. Laat een stukje van de pot boven de grond uitsteken, zodat de wortels niet verder kruipen.
  • Munt is ook heel goed in potten te kweken. Kies een ruime pot die je vult met goede potgrond gemengd met compost en zet hem in de zon of halfschaduw. Laat niet uitdrogen en begiet geregeld met vloeibare mest.
  • Munt is winterhard, de planten sterven af in de winter en komen in het voorjaar weer op.
  • Een koude kas is ideaal om in het vroege voorjaar al weer te genieten van verse munt.

munt TIP 1 Kweek muntplanten achter glas, zo geniet je al vroeg in het voorjaar van verse munt. Gebruik je een mand, leg dan onderin een stuk plastic, zodat het water niet te snel wegloopt.

TIP 2 Munt neemt veel ruimte in. Plant de muntplanten bij elkaar in een bak en hang op. Kruipende planten worden nu hangplanten. Combineer de verschillende bladkleuren met elkaar.

TIP 3 Zet pepermuntstekken bij elkaar in een pot en laat ze uitgroeien tot een flinke plant. Gebruik het liefst aardewerken potten, die houden vocht vast en blijven lang warm; precies waar munt van houdt.

Zelf munt kweken, houd je plant gezond

Munt kan plagen in alle kleuren krijgen. Controleer geregeld je muntplanten en grijp in zodra ze rood, wit of blauw (ver)kleuren:

  • Rood: rode spikkels onder het blad is roest. Er zit niets anders op dan de planten te vervangen.
  • Wit: lijkt het groene blad overdekt met een witte waas? Dat is meeldauw. Knip het aangetaste blad weg.
  • Blauw: zie je blauwglanzende kevertjes in de muntplanten? Vang ze voordat ze de hele plant kaal eten. Let op: ze laten zich op de grond vallen en zijn dan lastig te vangen.

Munt in de keuken

Er zijn wel 25 verschillende muntsoorten, maar het meest bekend zijn Marokkaanse munt en pepermunt. Alle munt is eetbaar. De groene variant is favoriet om thee van te zetten. Verder wordt het kruid veel gebruikt in de Turkse, Griekse, Arabische en Indiase keuken. Maar de frisse smaak is ook heerlijk in cocktails (bijvoorbeeld deze sundowner), zoete gerechten, in salades, in combinatie met vlees (vooral lamsvlees) en in combinatie met fruit (denk aan de klassieker watermeloen en munt).

3 lekkere recepten met munt:

Gele linzensoep met koriander-muntolie
Smulrecept: Dutch baby met gemengde bessen, munt en yoghurt
Gegrilde maïs met citroen-munt-aioli en Parmezaanse kaas

Favoriet muntadres

Een van onze favoriete adressen is biologische kruidenkwekerij Puur Aroma in Limburg. Hier vind je onder andere een mooie collectie muntplanten, van Marokkaanse tot Zwitserse munt en van gember- tot chocolademunt. Je koopt de kruiden via de webshop of op zaterdag (van 9.00 tot 16.00 uur) bij de kwekerij in Margraten zelf.

BEELD: PEXELS EN PIXABAY

Lees ook:

Bessentaartje met mascarpone en speciale fruitige munt
Zomerzonlimonade met munt en basilicum
Kruisbessenpie met appelmuntsalade
5x bescherm je planten tegen vorst


Gratis voor jou



Meer Tuin