Wintertuin maken: geluk is een randje rijp

Mariëtte Laan

22 December 2023

wintertuin - hortensia

Waar ‘s zomers de bloemkleuren over elkaar heen buitelen, heerst nu een serene rust in de wintertuin van Liesbeth en Arie. Ook een wintertuin maken? Lees de tips van Liesbeth én haar 5 favoriete planten met een mooi wintersilhouet.

schuurberg - traditioneel schuurtype in de IJsselvallei

Verstilling in de wintertuin

Op oeroude, vruchtbare grond wonen Liesbeth en Arie Keurhorst: de klei van de Nijbroekse polder in Gelderland, ontgonnen vanaf de veertiende eeuw en daarmee een van de oudste polders van ons land.
“Onder onze boerderij De Roode Hoeve liggen nog fundamenten uit die tijd”, vertelt Liesbeth. “Dit is een van de oudste bebouwingen in dit gebied. Er ligt veel water om ons heen, beekjes, stroompjes. De nevel die daaruit opstijgt en langzaam over de koude weilanden onze tuin in trekt, dat is van zo’n schoonheid. En heel stil. Die winterse verstilling, daar word ik zelf ook stil van.”

De vorst laat de bloemen verkleuren

Het zijn niet de mensenhanden maar de weersomstandigheden die een mooie wintertuin maken, vindt Liesbeth. “De kou schept de nevel, de vorst laat de bloemen verkleuren en legt de glinsterende rijp over de planten. En ik heb dan wel de buxussen en hortensia’s gezet waarop de sneeuw kan rusten, maar het zijn de weergoden die met de poedersuiker strooien.”

wintertuin - doorkijkje - borders - graspadoorkijkje langs borders

Doorkijkjes langs borders, bomen en hagen

Arie was tot twintig jaar terug boer. Hij is de derde generatie van een boerenfamilie. IJsselhoeve De Roode Hoeve werd in 1907 gebouwd door zijn opa, zijn moeder werd er geboren en hij zelf ook. En Liesbeth kréég haar droomtuin. Beetje bij beetje ontgon ze één van de zeven hectares weiland die bij de IJsselhoeve horen. “Een oude kastanje, een boomgaard en verwaarloosde moestuin, en een stukje siergras met een rozenstruik, meer was hier niet. Dat vond ik wel fijn, zo kon ik lekker mijn gang gaan. Al snel vroeg ik Arie om méér stukken weiland. ‘Prima’, zei hij, ‘maar zorg er wel voor dat we uitzicht houden op het landschap. Dat is te mooi om te verbergen achter struiken en planten.” Doorkijkjes langs borders, bomen en hagen en lange lanen met wilde grassen leiden het oog nu ver over de velden van de IJsselvallei. “Het ene jaar staat daar maïs, dan grazen er weer koeien en schapen, het aanzicht is elk jaar anders, maar altijd een mooie aanvulling op onze tuin.”

wintertuin - ronde border - beukenhaag - laagje rijp

Groene accenten in de wintertuin

Hagen zorgen hier voor beschutting tegen weer en wind en geven een geborgen gevoel, anders dan bij de ronde borders voor het huis. “Ronde borders nodigen uit om door de tuin te meanderen”, vindt Liesbeth. “Ze liggen open en bloot en daarom heb ik ze een stoere beplanting gegeven van onder andere hortensia, Viburnum (sneeuwbal), koninginnekruid en Persicaria (duizendknoop). Op alle hoeken heb ik buxuspiramides geplaatst als groen accent, in de winter zie je ze heel mooi.”

De natuur maakt de tuin zelf winterklaar

Liesbeth ontwierp de tuin gericht op een lange kleurige zomerbloei. Dat hij ook mooi is in de winter, is een gelukkig toeval. Ze helpt het toeval wel een handje, met name door alles te laten staan. “De natuur maakt de tuin zelf winterklaar. Onze tuin sterft rustig af. De vogels kunnen eten van de laatste zaden, het dode materiaal wordt com-post. Onze grond is supergezond, de egels eten goed van alle pieren en slakken, en daar hoeven wij niks voor te doen.”

Winterkleuren: zilver en goud

“De overgang van zomer naar winter vind ik prachtig”, vertelt Liesbeth. “Omdat je dan zo’n ander kleurpalet krijgt, en zo’n andere kleurbeleving. Die verstorven kleuren, het zilver en goud, de nevelige gloed waar de zon overheen valt. In de zomer kijk je naar de bloemen en hun kleur, in de winter naar de plant, zijn vorm en structuur.”

wintertuin - hortensia

De tuin bezoeken?
Dat kan in het voorjaar en de zomer, kijk voor alle informatie op tuinenderoode-hoeve.nl

5x planten met een mooi wintersilhouet

Liesbeths favorieten:

  1. Alle soorten varens: “De rijp geeft prachtige zilveren kartelranden.”
  2. Eupatorium (koninginnekruid): “De roodbruine brede bloemschermen vormen met dauw of poedersneeuw ijle schalen.”
  3. Alle soorten hortensia’s: “Mooi met rijprandjes als kantranden.” (Zie foto boven.)
  4. Echinacea (zonnehoed): “De bloemharten – rond en stekelig of kegelvormig – zijn met sneeuw net ijsjes op stokjes.”
  5. Choisya: “Groenblijvend struikje met rozetvormige blaadjes, met rijp erop glinsteren er tientallen ijssterretjes.”

TEKST MONIQUE VAN DER PAUW | FOTOGRAFIE SIETSKE DE VRIES

Ook leuk om te lezen:

Tips van de kweker voor een kleurrijke wintertuin


Gratis voor jouMeer planten & tuin