Oost-Indische kers: een mooie én lekkere aanwinst voor je tuin

Marjolein ter Braak

24 May 2024

Oost-Indische kers

Steeds meer mensen kiezen naast bloemen ook voor eetbaars in de tuin. De Oost-Indische kers is een voorbeeld van een plant met mooie bloemen, die ook nog eens eetbaar is. Voor jou dus fijn, maar ook vlinders en bijen zullen dankbaar een bezoekje aan de plant brengen. In dit artikel lees je alles over de Oost-Indische kers, en je vindt een lekker recept.

Oostindische kers eetbaar

De Oost-indische kers, ook bekend als Tropaeolum majus, is een veelzijdige plant die niet alleen je tuin opfleurt met haar prachtige bloemen maar dus ook eetbaar is. De zaden, bloemknoppen, jonge blad, en de bloemen zijn eetbaar. Ook leuk dus om een salade of ander gerecht op te fleuren met een bloempje van de Oost-Indische kers. Onderaan dit artikel vind je een recept.

Oostindische kers woekeraar, maar ook slakkenbestrijder

Het is een makkelijke plant maar kan ook een woekeraar zijn, dus wees gewaarschuwd als je ‘m in je tuin haalt. Zorg voor een goed doorlatende en voedselrijke bodem, dan kun je de plant ook in een pot houden. Het goede nieuws is echter dat slakken ook dol zijn op de Oost-Indische kers. Als je dus planten wilt beschermen tegen slakken, kan het een overweging zijn om deze plant in de buurt te zetten.

Meer over slakken?

10 tips tegen slakken in je tuin
Deze 5 planten kunnen tegen slakken

Oost-Indische kers zaaien

Voorzaaien kan vanaf het voorjaar. De schrijfster van dit artikel zaaide in maart voor binnen en plaatste de potten in de slaapkamer (waar de verwarming nooit aan staat) voor het raam. In mei gingen de planten naar buiten. Heb je een kas? Dat is natuurlijk ook goed geschikt. Direct in de aarde kun je de plant vanaf mei tot juni zaaien. De mooiste plek is een lichte plek waar ook geregeld schaduw is. De plant kan een bodembedekker worden, of als je ‘m houvast geeft, kan-ie anderhalve tot zelfs drie meter hoog worden. De Oost-Indische kers bloeit van juni-oktober. Het is een eenjarige plant, maar omdat hij zichzelf makkelijk uitzaait, is de kans groot dat je ‘m volgend jaar (misschien op een iets andere plek) weer op ziet komen. Zoek je combinaties? Denk aan bijvoorbeeld Lathyrus, ook zo’n fijne langbloeier.

Lees ook:
Zo creëer je een fijn schaduwplekje en Dit zijn mooie schaduwplanten.

Oost-Indische kers eten

We noemden het al, zowel de bloemen, bladeren als de jonge zaden zijn eetbaar. Ze hebben een pittige, peperachtige smaak. Je kunt ze dus naar hartelust gebruiken in salades of als garnering op soepen. Elk gerecht, niet alleen taarten en desserts, worden een bijzonder als je de bloemen van de Oost-Indische kers toevoegt. Zoals het bij recept hieronder:

Salade met Oost-Indische kers, paprika en geitenkaas

Recepten en tekst Dosia Brewer | Fotografie Rob van der Vet | Styling Jet Krings

Bijgerecht voor 4 personen. De bereidingstijd is ± 10 minuten. 

Ingrediënten

  • 10 Oost-Indische kersbloemen
  • ± 10 Oost-Indische kersblaadjes
  • ± 250 g gemengde sla
  • 1 puntpaprika, in ringen
  • 50 g zachte geitenkaas, verbrokkeld
  • 1 el Oost-Indische kerskappertjes (lees verderop)
  • 1 el sinaasappelsap
  • 1 tl citroensap
  • 2 el extra vergine olijfolie
  • Zout en versgemalen peper

Lees hier hoe je deze salade maakt.
Gratis voor jouMeer planten & tuin