Nazomerklusje: zaden verzamelen – zo doe je dat

Mariëtte Laan

11 September 2023

Zaden verzamelen, drogen en bewaren… Nu is het moment ervoor. Lees in dit artikel hoe je zaden verzameld van verschillende planten, en hoe je zaden kunt drogen en bewaren.

Zaden verzamelen

Verzamel zaden van je favoriete een- en tweejarige planten zoals judaspenning (zie foto hierboven), papaver, Nigella, vingerhoedskruid, stokroos, Oost-Indische kers en pronkerwt. Veel een- en tweejarige planten zaaien zichzelf uit door hun zaden te laten vallen of weg te schieten (springbalsemien bijvoorbeeld). Oogst de zaden van die planten op tijd als je ze op een speciale plek wilt hebben. Zaden zijn oogstrijp als ze donker verkleuren en gemakkelijk uit de zaaddoos vallen. Zaden verzamelen - papaverzaad Drie planten die voor een royale oogst zorgen zijn stokroos (Alcea rosea), papaver (Papaver somniferum) – zie foto hierboven – en vingerhoedskruid (Digitalis purpurea).

Zaden drogen en bewaren

Laat de zaaddozen na het oogsten drogen op een vorstvrije plek en uit de zon. Spreid ze uit over een krant of keukenpapier, zodat het vocht snel kan wegtrekken. Als ze zijn gedroogd springen de zaaddozen open en stop je de zaden in zakjes van ademend materiaal zoals papier en textiel. Bewaar de zakjes met zaden op een droge, donkere plek. Zaai in het voorjaar. TIP Schrijf de naam van de plant op de krant waarop je de zaden en zaaddozen laat drogen. Vooral handig als je van meerdere planten tegelijkertijd oogst. Zodra ze goed zijn gedroogd, schrijf je de naam en oogstdatum op de zakjes. Veel zaden kunnen verschillende jaren worden bewaard.

Koude zaden

Sommige planten hebben kou nodig om te kiemen, zoals gewone akelei (Aquilegia vulgaris), ijzerhard (Verbena bonariensis) en vingerhoedskruid (Digitalis purpurea). Zaai ze meteen na de oogst in augustus-september of in het vroege voorjaar (februari-april).

Zaden van…

Zaden verzamelen - zaaddozen van judaspenning Lunaria annua …judaspenning Judaspenning (Lunaria annua) is een tweejarige plant die prachtig violetkleurig of wit bloeit. Na de bloei ziet judaspenning er niet minder mooi uit met zilverkleurige ‘penningen’ waarin de zaadjes zitten. Judaspenning zaait zichzelf royaal uit. Maar als je ze volgend jaar wilt zaaien waar je ze hebben wilt, knip je nu de nog gesloten, zilverkleurige zaaddozen af en laat ze binnen verder rijpen. …stokroos De zaaddozen van stokrozen (Alcea rosea) zijn rijp als ze bruin worden. Zaai ze meteen na het oogsten in potten of op de plek waar je ze wilt hebben. Na een paar weken komen de zaden op. Omdat de meest voorkomende stokroos een tweejarige plant is, heb je bij zaaien een jaar geduld nodig. In het eerste vormt de stokroos een bladrozet, in het tweede jaar volgt de bloei. Meer over stokrozen lezen? Klik hier. zaden verzamelen - goudsbloem Calendula officinalis …goudsbloem Ook de eenjarige goudsbloem (Calendula officinalis) zaait zichzelf uit. Oogst de bruine bloemharten als ze zijn ingedroogd. Zaaien kan dan weer in april. …zonnebloem Zonnebloemen (Helianthus annuus) zaai je vanaf april. Reserveer voor komende winter minimaal één uitgebloeide zonnebloem als voer voor tuinvogels. Laat de bloem binnen drogen en leg straks op de vogelvoertafel. Lees hier meer over zonnebloemen en zaden.

FOTOGRAFIE: STEPHANIE DRIESSEN (BOS JUDASPENNING) EN ISTOCK. STYLING: JOSÉ SPAANS (BOS JUDASPENNING)

Lees ook:

Bloemen drogen op 5 manieren Guirlande met judaspenning


Gratis voor jouMeer Tuin