Schaduwplanten, zo mooi zijn ze! 3 vragen aan de kweker

Mariëtte Laan

31 July 2020

kwekerij Pieters Planten - schaduwplanten - Arisaema ringens

Pieter Nijhoff met de Arisaema ringens, de Japanse cobra-lelie ofwel Jan-op-de-preekstoel: "Een prachtige schaduwplant dankzij het blad en de bijzondere bloem."

Oké, een tuin vol uitbundige zomerbloeiers zit er niet in met een schaduwtuin. Maar als je op kwekerij Pieters Planten in het Gelderse Wezep rondloopt, zou je niets liever willen hebben dan een schaduwtuin. Op deze kwekerij midden in het bos vind je de mooiste schaduwplanten, een van de specialiteiten van kweker Pieter Nijhoff.

kwekerij Pieters Planten - schaduwplanten - Arisaema ringens

Pieter Nijhoff met de Arisaema ringens (Japanse cobra lelie of Jan-op-de-preekstoel): “Een prachtige schaduwplant dankzij het blad en de bijzondere bloem.” Foto: Maayke de Ridder.

3 vragen aan Pieter over schaduwplanten

schaduwplanten - Hakonechloa - Japans berggras

Hakonechloa (Japans berggras).

1. Wat maakt schaduwplanten zo bijzonder?

“Ze hebben vaak mooi blad. En daar geniet je langer van dan van een bloem. Een schaduwborder met mooie bladvormen en -kleuren is geweldig om te zien. Een van mijn favorieten in de border is Japans berggras (Hakonechloa). Dat valt prachtig naar buiten en vormt een mooie lijn op de rand van de border. Ook zijn er voldoende bloeiende schaduwplanten, elfenbloem Epimedium bijvoorbeeld, ‘Dark Beauty’ is een aanrader, en Disporum ‘Night Heron’, familie van de salamonszegel. Ingetogen schoonheden zijn het. Ze bloeien meestal in het voorjaar, optimaal gebruikmakend van het licht.” “Leuk om te noemen omdat ze nú bloeien, zijn onder andere schijnanemoon Anemonopsis ‘White Swan’ en ooievaarsbek Geranium nodosum ‘Silverwood’, die met zijn witte bloem lekker opvalt in de schaduw.”

Schijnanemoon Anemonopsis 'White Swan' - schaduwplanten - kwekerij Pieters Planten

Schijnanemoon Anemonopsis ‘White Swan’.

2. Na twee droge zomers is het zelfs in de schaduw droog, groeit daar nog wat?

“Jazeker, ook voor de droge schaduw zijn er genoeg mogelijkheden. Bijvoorbeeld Cardamine trifolia, een wintergroene bodembedekker die in het voorjaar rijk bloeit met witte bloemen die lijken op pinksterbloemen. Iris foetidissima ‘Citrina’ is ook wintergroen en bloeit bescheiden met lichtgele bloemen. In het najaar verschijnen er opvallende oranje zaden die tot het voorjaar aan de planten blijven zitten. Help ze in het begin met water geven, zodat hun wortels zich goed kunnen zetten.”

schaduwplanten - Iris foetidissima 'Citrina'

De oranje zaden van Iris foetidissima ‘Citrina’ in de herfst.

3. Wat zijn in de zomer je belangrijkste werkzaamheden?

“Water geven. Ik heb wel automatische sproeiers staan, maar met een breed assortiment blijft het maatwerk. Te nat is net zo schadelijk als te droog. Daarnaast begin ik ’s zomers met zaden oogsten om die zo vers mogelijk te zaaien.”

Hier vind je de kwekerij:

Kwekerij Pieters Planten, Bovenheigraaf 113, Wezep (GD), www.pietersplanten.nl Meer over schaduwplanten lezen? Klik hier. TEKST MARIE TROMP | FOTOGRAFIE MAAYKE DE RIDDER (PORTRET) EN ISTOCK


Gratis voor jouMeer tuin