De schaduwtuin: 5 tips

Marjolein ter Braak

30 May 2022

schaduwtuin

Een schaduwtuin kan een groene oase zijn, waar het zonlicht gefilterd doorheen schijnt. Op een zomerse dag biedt de schaduwtuin soelaas en kun je heerlijk koel buiten zitten. Niet alles bloeit er natuurlijk, maar als je samenwerkt met je schaduwtuin kun je het bijna een sprookjesachtige sfeer geven.

5 tuinklusjes en tips voor een schaduwtuin

  1. Witte bloemen en blad lichten op in de schaduw. Deze maand bloeit de damastbloem (Hesperis matronalis) en met witgroen blad Pulmonaria, hosta en Brunnera ‘Jack Frost’. 
  2. Beits de schutting in een lichte kleur die het licht weerkaatst, dat geeft voldoende licht voor planten die in de halfschaduw willen groeien.
  3. Vooral bodem­ bedekkers groeien graag in de schaduw. Combineer varens en bijzondere bladvormen in groepen van vijf à zeven planten tot een ‘levend schilderij’.
  4. Een kruidentuin met munt, peterselie, Lavas (maggiplant), bieslook, Borago, sla, rucola en lente-ui doet het prima in de schaduw.
  5. Op klinkerpaden groeien vaak algen. Strooi de paden in met scherp (metsel)zand en borstel op een warme dag alg en zand weg.

Heb je een ander soort tuin dan de schaduwtuin? Hier vind je tips voor:

BEELD: PEXELS


Gratis voor jouMeer Tuinklusjes