Blauwe druifjes: in de tuin óf binnen in huis

Marjolein ter Braak

7 March 2024

blauwe druifjes

Blauwe druifjes (Muscari) zijn een van de planten waarmee je het voorjaar in huis, of de tuin, haalt. Want zodra de dagen langer worden en de zon warmer wordt, schenkt de plant je blauwe besjes. In de tuin een aanwinst, maar je kunt de plant ook binnen neerzetten.

Blauwe druifjes in de tuin

Wil je volgend voorjaar verzekerd zijn van groen geluk in de tuin, plant dan de bollen in de herfst (september-december), ongeveer 10 cm diep en 5 cm uit elkaar, in goed gedraineerde grond op een zonnige plek of in de halfschaduw. Blauwe druifjes buiten vermeerderen zich namelijk gemakkelijk. Combineer blauwe druifjes buiten met andere voorjaarsbollen zoals krokussen of sneeuwklokjes. Je kunt de bollen natuurlijk ook in een pot doen. Kijk dan eens naar dit artikel waarin we je uitleggen hoe je ervoor zorgt dat je in een pot continu iets hebt bloeien in het voorjaar: Bloembollen Lasagne: voor een voorjaar vol kleur.

blauwe druifjes

Blauwe druifjes binnen

Je kunt er ook voor kiezen om de blauwe druifjes binnen te zetten. Zorg er dan voor dat je een pot hebt waar het water ook weer weg kan lopen, bijvoorbeeld een pot met een gat aan de onderkant met een schoteltje eronder. Vul die met aarde, stop de bollen erin (je kunt ook hier weer combineren met andere voorjaarsbloeiers), en zet ‘m op een zonnige plek. Het duurt zo’n 6 tot 8 weken voordat je de blauwe druifjes in bloei staan.

Lees ook: Bloembollen: wanneer, hoe diep en zo geef je ze een boost

Blauwe druifjes verzorgen

Af en toe wat water, dat is wat deze gemakkelijke plant van je verlangt. Zodra de plant uitgebloeid is kun je het blad laten afsterven en afknippen. Het leuke aan bollen is dat je er volgend jaar weer plezier van hebt. Zet de pot op een koele en droge plek weg. Als je ‘m dan volgend jaar weer tevoorschijn haalt, heb je er weer plezier van. In de tuin kun je de bollen gewoon laten zitten. Volgend seizoen komen de blauwe druifjes trouw weer op.

Meer over voorjaarsbloemen

Naast blauwe druifjes heb je natuurlijk vele andere bloemen die in de lente hun kopjes laten zien. Doe dus inspiratie op in deze artikelen:

Decoreren met lentebloeiers: perenvlechtwerk & bolletjeskrans
Lentebollen voor straks & wintergroen voor nu – potten vullen!
Voorjaarsbloemen op vaas: zo doe je dat
Corydalis in de voorjaarstuin: creëer je eigen bloeiende voorjaarstapijt

BEELD: PEXELS


Gratis voor jouMeer Kamerplanten