Walnoot stoofpeertjestaart

seasons

31-05-2010 13:49:38

Ingrediënten voor de peertjes:

  • 500 gram kleine stoofpeertjes (‘Gieser Wildeman’)
  • 50 gram suiker
  • 1 deciliter port
  • 1 kaneelstokje
  • rasp van 1/2 sinaasappel

Ingrediënten voor de taart:

  • boter om in te vetten
  • 150 gram gepelde geroosterde walnoten (+ ca. 20 mooie helften extra om te garneren)
  • 4 eieren, gesplitst
  • 100 gram suiker
  • 1 theelepel piment

Ingrediënten voor de icing:

  • 375 gram roomkaas
  • 120 gram boter
  • rasp van ½ sinaasappel
  • 200 gram poedersuiker

Schil de stoofpeertjes, maar laat het steeltje zitten. Laat de suiker in een pan met dikke bodem zonder deksel carameliseren. Voeg de port, het kaneelstokje, de sinaasappelrasp en 0,75 deciliter water toe. Breng aan de kook. Voeg de peertjes toe en laat ze in circa 1 uur zachtjes gaar stoven. Keer af en toe om. Neem de peertjes uit het vocht en laat ze afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Vet een springvorm (doorsnede 22 cm) in met boter. Hak de walnoten in een keukenmachine al pulserend fijn, maar niet tot een pasta. Klop met een elektrische mixer het eigeel ongeveer 4 minuten licht en romig. Voeg al kloppend beetje bij beetje de suiker toe. Schep er de walnoten en de piment door. Klop in een andere kom met schone kloppers het eiwit stijf. Spatel eerst de helft van het eiwit door het walnoten mengsel, dan pas de rest. Schep het mengsel in de vorm en bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar. Neem de taart uit de oven en laat helemaal afkoelen. Klop de roomkaas met de boter en de sinaasappelrasp romig. Klop er beetje bij beetje de poedersuiker door, tot het mengsel licht en romig is. Laat even in de koelkast opstijven. Besmeer de taart met het roomkaasmengsel. Dep de peertjes droog en zet ze er bovenop. Druk de 20 mooie walnoothelften in de zijkant.

Nu in de winkel!

Meer Nagerecht