Saffraanbrioche met goudsbloemboter

seasons

31-05-2010 13:31:48

Ingrediënten voor 1 grote brioche:

  • 180 gram boter (+ extra om in te vetten)
  • 2 zakjes gedroogde gist
  • 1,5 theelepel saffraandraadjes
  • 520 gram bloem
  • 30 gram suiker
  • 1 theelepel zout
  • 4 grote eieren
  • 110 milliliter warm water
  • extra nodig: keukenmachine en bloemvorm

Ingrediënten voor de goudsbloemboter:

  • 3 eetlepels goudsbloemblaadjes
  • rasp van ½ citroen
  • 150 gram zachte boter
  • 3 eetlepels poedersuiker

Saffraanbrioche Smelt de boter. Doe de gist, saffraan, bloem, suiker en zout in de kom van de keukenmachine (met het stalen mes) en puls een paar keer om lucht in het mengsel te krijgen. Voeg de eieren en het water toe en meng alles ongeveer 5 seconden. Giet de boter door de vulopening in een dun straaltje bij het draaiende deeg en meng alles ongeveer 20 seconden. Het deeg is nu dun en plakkerig. Schraap het deeg uit de keukenmachine en doe in een grote kom. Dek goed af met plasticfolie en laat op kamertemperatuur in circa 3 uur rijzen of wacht tot het deeg 3 x zo groot is geworden. Sla het deeg terug, dek de kom weer goed af met plasticfolie en laat het deeg 4 uur of 1 nacht in de koelkast stevig worden. Vorm 7 kleine bolletjes van het deeg. Leg 1 bolletje in het midden en leg de andere bolletjes er als bloemblaadjes omheen. Laat de brioche circa 1,5 uur onafgedekt rijzen op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 180 ˚C. Bak de brioche in ongeveer 45 minuten bruin en gaar. Serveer met de goudsbloemboter. Goudsbloemboter Meng de goudsbloemblaadjes, de citroenrasp en de poedersuiker door de zachte boter. Doe de boter eventueel in een ijsblokjesvorm met bloemvormpjes en laat weer opstijven in de koelkast. Serveer met de saffraanbrioche (recept zie elders).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Bijgerecht