Oma’s Hemelse bosbessentaart

Anne Bonthuis

08-08-2015 03:09:38

Voor de bodem van de taart – de bulldegsbotten – gebruikt Eija’s man Mika een basisrecept waarvan ook de bekende  Zweedse ‘kanelbullar’ ofwel kaneelbollen worden gemaakt. Qua smaak doen deze denken aan Zeeuwse bolussen: een zoet, gekruid brooddeeg. Nodig

  • 3 deciliter melk

  • 1 ei

  • 70 gram suiker

  • 2 theelepels kardemom

  • 2 theelepels vanillesuiker

  • 1 theelepel zout

  • 12 gram gedroogde gist

  • 400 gram tarwemeel

  • 100 gram roomboter op kamertemperatuur

Voor de bosbessenvulling

  • 1 kilo bosbessen

  • 150 gram suiker

  • 1 deciliter water

  • 3 eetlepels aardappelzetmeel

Lekker zoet en kruidig, deze hemelse bosbessentaart

Bereidingswijze De bodem: Verwarm de melk lauwwarm. Voeg de melk toe aan alle overige ingrediënten in een mengkom. Voeg als laatste de boter toe. Kneed het deeg vervolgens soepel en laat het vervolgens 30 minuten rijzen op kamertemperatuur. De vulling: Verwarm alle ingrediënten in een pan en breng deze al roerend en langzaam aan de kook. Laat de massa daarna afkoelen. De taart: Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak circa 10 minuten mooi luchtig (of in de machine). Houd 1/3 achter. Rol het deeg daarna gelijkmatig uit en leg het in een rechthoekige bakvorm op een vel bakpapier. Even stevig aandrukken en 10 minuten bakken op een temperatuur van 225 graden. Neem daarna de bakvorm uit de oven en giet de vulling er voorzichtig overheen. Maak van het resterende deeg een rasterpatroon op de vulling en smeer alle randjes in met losgeklopt ei. Laat de taart nog eens 20 minuten bakken op dezelfde temperatuur. Als het deeg goudbruin is, is de taart klaar. Even laten afkoelen en eet smakelijk!

Nu in de winkel!

Meer Nagerecht