Met mincemeat gevulde peren

seasons

01-10-2009 13:30:25

Voor 4 personen Voor de mincemeat (circa 250 gram):

  • 60 gram donkere rozijnen
  • 60 gram krenten
  • 60 gram lichte rozijnen
  • 25 gram geglaceerde sinaasappelschil (in blokjes)
  • 15 gram garneeramandelen (grof gehakt)
  • 50 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 2 eetlepels gesmolten boter
  • ¼ Granny Smith appel (in blokjes)
  • rasp van ½ citroen
  • sap en rasp van ½ sinaasappel
  • ½ theelepel piment
  • 2 eetlepels brandewijn

Voor de peren:

  • 4 kleine peren
  • 250 milliliter witte wijn
  • sap van 1 citroen
  • rasp van ½ citroen
  • 120 gram suiker
  • 250 gram donkere chocolade (70%)

Maak de mincemeat van tevoren: -vermeng alle ingrediënten en laat alles 24-48 uur afgedekt op een koele plaats rusten. Roer nog een paar keer door en verdeel over goed schoon-gemaakte en gesteriliseerde glazen potten. Dek ze goed af met goed schoongemaakte en gesteriliseerde deksels. Mincemeat is circa 1 jaar houdbaar. Schil de peren en haal het klokhuis eruit met een appelboor. Maak de uitholling nog wat groter. Breng de wijn met het citroensap aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Leg de peren in het vocht. De peren moeten helemaal onder staan. Vul eventueel bij met nog wat wijn en pocheer ze in circa 10 minuten tegen de kook aan. Neem de peren uit het vocht en laat ze op een rekje uitdruipen en helemaal koud worden. Vul de peren met wat mincemeat en droog de buitenkant af. Smelt de chocolade in de magnetron of op zacht vuur. Laat het weer iets afkoelen en lepel het dan over de peren heen. Laat het hard worden en serveer nog dezelfde dag. Serveer met extra mincemeat, crème fraîche en wat shortbread. Versier eventueel met bladgoud of -zilver (te koop in winkels met kunstenaarsbenodigdheden of via internet).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Bijgerecht