Lapin en gelée

seasons

01-10-2009 13:13:22

Konijn in gelei. Hoofdgerecht voor 4-6 personen Ingrediënten:

  • 1 konijn, in stukken
  • zout, versgemalen zwarte peper
  • ½ fles droge witte wijn
  • 400-600 milliliter wild-fond
  • 250 gram ontbijtspek, in plakjes
  • 2 zoete uien, in dunne ringen
  • 2 eetlepels verse tijm-blaadjes
  • 3 laurierblaadjes, verkruimeld

Extra ingrediënt:

  • 1 terrine (inhoud 1½ – 2 liter)

Konijn is een populair gerecht in de Champagne. Heel klassiek is de bereidingswijze in de witte wijn uit de streek. In dit gerecht wordt van deze combinatie een licht souper-gerecht gemaakt. Leg de stukken konijn in een braadpan, bestrooi ze met zout en peper en schenk de wijn en wildfond erbij. Stoof het vlees in ruim een uur zachtjes gaar. Verwarm de oven op 200° C. Neem de stukken konijn met een schuimspaan uit de pan en neem het vlees van de botjes. Bekleed de bodem van de terrine met plakjes spek. Verdeel een derde van de uiringen erover en strooi er wat tijm, laurier en zout en peper naar smaak over. Leg hierop de helft van de stukken konijn en dek deze af met plakjes spek. Verdeel hierover weer een derde van de uiringen en strooi er tijm, laurier en zout en peper over. Leg de rest van het konijn erop en verdeel dan de rest van de uiringen, tijm en laurier erover. Strooi er weer wat zout en peper over en dek het geheel af met de laatste plakjes spek. Schenk er zoveel stoofvocht bij als nodig is om alle ingrediënten onder te laten staan. Druk de ingrediënten goed aan en zet het deksel op de terrine. Schuif de terrine in de oven en laat het vocht aan de kook komen. Schakel de oven dan terug op 180° C en laat het konijn zo 2 tot 2½ uur zachtjes smoren tot het door en door gaar is. Laat de terrine afkoelen. Zet de terrine daarna minstens 4-6 uur in de koelkast, om het vocht te laten stollen, maar laat het geheel voor het serveren weer op kamertemperatuur komen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!

Meer Hoofdgerecht