Kweepeerpasta

seasons

22-09-2009 11:13:19

De kweepeerpasta smaakt fris, zuur en zoet tegelijk en is zacht van structuur. Lekker als jam of bij stevige kaassoorten, zoals Manchego of bij een lekkere blauwe geitenkaas, samen met bijvoorbeeld vijgen of druiven. Kweepeerpasta Voor 4 potjes (± 1 3/4 à 2 kilo)

  • 11/2 tot 2 kilo kweeperen
  • 1 tot 11/2 kilo kristalsuiker

Kweepeerpasta heeft zo veel smaak van zichzelf, dat u behalve kweeperen en suiker niets nodig hebt. Eventueel kunt u een snufje kruidnagelpoeder, steranijs, gember of kaneel toevoegen. Verwijder steeltjes. Was de kweeperen en snijd ze, inclusief schil en klokhuis, in grove stukken. Doe ze in een grote pan (geen aluminium) en voeg water toe totdat de stukken net onderstaan. Breng aan de kook en kook ongeveer 20 minuten totdat de stukken zacht zijn en u er redelijk goed met een scherp mes in kunt prikken. Giet de peren af, maal ze fijn door een roerzeef (passé-vite) en vang de pulp op. Met de staafmixer of blender pureren, kan ook, daarna nog wel zeven. Weeg de gepureerde pulp en weeg even zo veel suiker af. Kook pulp en suiker samen op laag vuur totdat de massa donkeroranje en dik is, dit duurt 4 tot 6 uur, bij grotere hoeveelheden ineens zelfs 6 tot 8 uur. Zorg ervoor dat de pulp echt op het laagste vuur inkookt en roer regelmatig, want naarmate het indikt, brand het sneller aan. Test de dikte even door een theelepeltje op een schoteltje te scheppen en laat snel in de koelkast afkoelen. Als de puree dik genoeg is met behulp van een jamtrechter in schone, gesteriliseerde potten gieten en goed afsluiten. Laat de potten omgekeerd afkoelen. De kweepeerpasta is zeker een jaar houdbaar. Aangebroken potten koel bewaren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Nu in de winkel!


Meer Bijgerecht