De Zeeuwse kwekerij van Dieneke Klompe is een ware snoepwinkel voor sterrenkoks. Want op Zonnemaire groeien eetbare daglelies, knapperig Zuid-Afrikaans ijskruid en heerlijk zilte zeekool. En dat alles 100 procent biologisch. Een kijkje op een culinaire kwekerij. Bloemen in de keuken Dolgelukkig zijn de Nederlandse koks (waaronder sterrenchef Sergio Herman) als er weer daglelies zijn met hun sla-achtige smaak, heerlijk frisse citrusafrikaantjes en de pittige, beetje peperige Oost-Indische kers. Ook lekker: muskaatsalie dat, als je er hard genoeg op zuigt, de smaak van honing heeft. Sommigen werken graag met bieslookbloemen of juist met een bepaald soort viooltjes. Niet alleen voor het mooie, ook om aroma’s eraan te onttrekken Anderen zeggen: ‘Geef maar alles wat je hebt’. Of nemen bloemen per stuk af.” De bloemen die op deze kwekerij gekweekt worden werden duizend jaar geleden in China al gegeten. Vanwege de smaak, om medicinale redenen of omdat ze visueel aantrekkelijk waren.
Dieneke geeft rondleidingen, op afspraak. Voor informatie: www.bijzonderegroenten.nl Tekst Ellen Scholtens / Fotografie Jan Luijk