Zelf maken: recept voor vlierbloesemsiroop

Marjolein ter Braak

18 juni 2023

Als je hem zelf maakt, en dat is een fluitje van een cent, is vlierbloesemsiroop natuurlijk het allerlekkerst. De Zweden willen de siroop ook weleens mixen met aquavit (ook de Scandinavische gin genoemd), voor als je iets te vieren hebt bijvoorbeeld.

Ingrediënten

  • 25 (of meer) vlierbloesemschermen
  • 1 biologische citroen per liter water, schil en sap
  • 750 g biologische riet- of kristalsuiker per liter water
  • grote teil
  • kaasdoek
  • glazen weckflessen of potten
recept voor vlierbloesemsiroop

Bereiding van vlierbloesemsiroop

  • Pluk de vlierbloesemschermen in de ochtend op een droge dag. Kies alleen schermen met volle, frisse bloesem. Schud ze voorzichtig uit, was ze niet.
  • Doe zo veel mogelijk schermen (zonder takjes) in een grote teil en zet net onder water samen met wat schijfjes citroen.
  • Leg er eventueel wat zware potten op zodat er zo veel mogelijk schermen samengedrukt onder water blijven. Laat 24 uur staan.
  • Zeef het mengsel daarna eerst door een fijne zeef en daarna door een kaasdoek. Gooi de bloemen weg. Meet af hoeveel vocht je hebt overgehouden.
  • Voeg dan per liter vocht 750 gram suiker toe. Doe het vocht met de suiker, citroenschillen en het citroensap in een pan en breng dit rustig aan de kook. Laat circa 10 minuten pruttelen tot alle suiker is opgelost.
  • Verwijder de citroenschillen en giet de siroop in schone weckflessen of potten en sluit af.
  • Bewaar op een droge en koele plek. Na openen bewaar je de siroop in de koelkast.
  • Ook lekker: voeg ter afwisseling kruiden toe zoals gember, kaneel, anijs of jeneverbes. En voor het mooie kun je lentebloemetjes toevoegen aan siroop in een fles.



Tip: wil je weten waar je bij jou in de buurt wilde vlierbloesem kunt plukken? Kijk op wildplukwijzer.nl

Andere recepten vind je hier, en andere zelfmaak-inspiratie hier.

PRODUCTIE, STYLING EN DIY JANNEKE PETERS | FOTOGRAFIE JEF VAN TRICHT

WORD ABONNEE

Recente editie


Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."



Meer Overige recepten